11 Ekim 2010 Pazartesi

KİŞNİŞ

Kişniş

Kinzi, aşotu, kuzbere adı ile de bilinen kişniş; maydanoza çok benzeyen ancak tadı maydanozdan daha baharlı olan bir bitkidir. Azeri, Çerkez ve Gürcü mutfağının vazgeçilmez otlarındandır.

Kişnişin; Sindirim kolaylaştırıcı,  Kalp kuvvetlendirici,  Gaz söktürücü,  Spazm çözücü,  Iştah açıcı, Yatıştırıcı ve tansiyon düşürücü etkileri vardır.
Ayrıca kişniş tohumları kaynatılıp içilirse baş ağrılarını giderici özelliği bulunmaktadır. Vücudu kuvvetlendirmek ve kan yapmak için yediğiniz pekmeze bir miktar da kişniş tohumu katarsanız çok faydası olacaktır.

Kişnişin kanlı dizanteride de faydası görülür. Bunun için kişniş tohumlarını kekikle birlikte robotta öğütüp balla macun haline getirip yemek gerekmektedir.

Kişniş özellikle çorba ve tavuk yemeklerine harika bir lezzet katar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder