6 Ekim 2010 Çarşamba

KEÇİBOYNUZU

Keçiboynuzu - ( Karobbaum / Jahonnisbrotbaum / Caroubier / Carob / Carob tree / Harnup / Ceratonia siliqua / Caroube ) 

Temmuz-ağustos aylarında, yeşilimsi renkli, çok küçük çiçekler açan, 3-10 m boyunda ağaç veya ağaççıklar. Yaprakları 5-11 yaprakçikli, derimsi, üst taraflari parlak, alt yüzleri donuk yeşil renklidir. Çiçekleri poligamdir, yâni Aynı ağaçta erDişi, Dişi ve erkek çiçekler bulunmaktadır. Yasli gövde ve dallardan çıkan çok sayıdakı yeşil çiçekleri salkım veya kedicik durumundadır. Çanak yaprakları küçük, taç yaprakları yoktur. Meyveleri 10-20 cm uzunlukta fasulye meyvesine benzer. Meyvelerinde sert, esmer renkli ve oval Şekilli tohum taşır. Meyveler bir sene sonra olgunlasir. 

Türkiye’de yetiştiği yerler: Akdeniz bölgesi.
Kullanıldığı yerler: Meyvelerinde yag, şekerler, selüloz ve azotlu bileşikler vardır.Olgun meyveleri gida olarak kullanılır. Kuru meyvelerin temizlenmiş unu bilhassa süt çocuklarınin mide ve barsak bozukluklarinda kullanılır. Ayrıca göğsü yumuşatır ve balgam söker. Sigara tiryakileri için faydalıdır.


Harnup olarak da bilinen keçiboynuzu baklagiller familyasından gelir. Meyveleri öksürük ilaçlarında kullanılır. Keçiboynuzu meyvesinden pekmez de yapılır. 


Keçiboynuzunun faydaları

Keçi boynuzu fosfordan, kalsiyumdan ve E vitamininden zengindir. Yüksek derecede mineral ve şeker içerir. A, B, B2, B3 ve D vitaminlerini barındırır. Yüksek doğal şekerler, zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitaminler  içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır.  Keçiboynuzunun faydaları saymakla bitmez, minik gurmeler için harika bir doping ve doğal tatlandırıcıdır. Öyle ki birkaç yüzyıl öncesine kadar şeker yerine veya yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak keçiboynuzu kullanılmaktaydı.

Keçiboynuzu tozu kusan bebeklere özel mamalarda kalınlaştırıcı ham madde olarak bile kullanılıyor. Aborijinlerin de bebeklerinin dişlerini kaşımaları için keçiboynuzunu doğrudan ağaçtan toplayarak kullandıkları biliniyor. Alerjik bir besin değil. Yine de temkinli olmak adına, bebeğiniz katı gıdaya geçişte 1. ve 2. aşamaları tecrübe ettikten sonra, 10-12. aydan sonra kullanılmasını tavsiye ederiz.

Keçiboynuzunun içerdiği gallik asit insan sağlığı üzerinde sayısız faydaları olan bir madde. Öksürük, kansızlık, grip ve kemik erimesine iyi gelir. Bronş rahatsızlıklarını açar, balgam sökücü özelliği vardır ve nefes darlığı gibi sorunları çözer. Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan bu etken maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Bu madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıklarında etkilidir. Keçi bıoynuzu pekmezi bu bakımdan sıkça kullanılır.

Keçiboynuzu buna ek olarak dişleri sağlamlaştırır ve diş etlerine sağlamlık kazandırır. Mide ve bağırsak sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Etkili bir ağrı kesicidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikalleri yok edici bir özelliğe sahiptir. Vücuda giren radyasyonun atılmasında rol oynar. Kandaki zehirli maddeleri temizleyen keçiboynuzu, tansiyon, karaciğer ve akciğer sorunlarında birebirdir. Üstelik kalbi de korur.

Keçiboynuzunu tüketmek için birkaç öneri: 

Keçiboynuzu ve çekirdeklerini öğütüp sütle pişirip içebilir veya pekmez yaparak tüketebilirsiniz.

Toz haline getirdiğiniz keçiboynuzlarını yoğurt, bal, pekmez veya süte bir tatlı kaşığı karıştırarak tüketebilirsiniz.

Pasta ve keklerde kakao yerine ve un yerine de kullanılabilirsiniz. Ancak doğal olarak tatlı bir un olduğundan, keçiboynuzu tozu kullanırken tarifteki şeker oranını biraz azaltmalısınız.

10 adet keçiboynuzunu yıkayıp kırın ve üzerine 1 lt kaynamış su döküp meyveler renk verip yumuşayana dek kaynatın. Soğuyunca cam kavanozda buzdolabında 3 gün muhafaza edebilirsiniz. İçerken bal ile tatlandırabilirsiniz.


1 bardak (103 gram) keçiboynuzu tozunda;
 
Vitaminler
Mineraller
A vitamini 14.4 IU
C vitamini 0.2 mg
E vitamini 0.6 mg
Thiamin 0.1 mg
Riboflavin 0.5 mg
Niacin 2.0 mg
B6 vitamini 0.4 mg
Folat 29.9 mcg
Choline 12.3 mg
Kalsiyum 358 mg
Demir 3.0 mg
Magnezyum 55.6 mg
Fosfor 81.4 mg
Potasyum 852 mg
Sodyum 36.1 mg
Çinko 0.9 mg
Bakır 0.6 mg
Manganez 0.5 mg
Selenyum 5.5 mg


GALLİK ASİTİN FAYDALARI
Keçiboynuzunun içerdiği Gallik Asit, insan sağlığı üzerinde çok yönlü özellikleri olan bir maddedir. Gallik asit içeren keçiboynuzu özünün faydaları aşağıda yer almaktadır.
KEÇİBOYNUZU ÖZÜNÜN FAYDALARI:
* Kolestrolün ve tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.
* Nefes darlığına, astım, bronşit ve öksürüğe iyi gelir.
* Kalp damarlarının açılmasına yardımcı olur.
* Vücuda kuvvet ve enerji verir.
* Yüksek miktarda fosfor, potasyum ve kalsiyum içerdiğinden çocukların kemik, zeka gelişiminde ve zihin açılmasında önemli rol oynar.
* Karaciğeri yüksek oranda takviye eder.
* İçerdiği aminoasitten dolayı kan yapıcı ve kan tazeleyici özelliği fazladır.
* Sigaranın nefes sistemi üzerindeki olumsuzlukları gidermede etkilidir.
* Kalsiyum ve magnezyum uygun kombinesinden dolayı kemik erimesini geciktirmede etkilidir.
* İleri yaş hastalıkları tedavisinde yardımcı olur.
* Hazımsızlık, mide yanması, mide ekşimesi ve bağırsakların çalışmasında faydalıdır.
*Bronşları açar, göğsü yumuşatır ve balgam söktürmeye faydalıdır.
* Cinsel gücü arttırıcı bir özelliğe sahiptir yani doğal bir afrodizyaktır.
*Viagradan üstün ve kalıcı etkileri görülmektedir.


KULLANIM ŞEKLİ

Yetişkinlerde: Sabah - akşam aç karnına 2 yemek kaşığı
Çocuklarda: Kahvaltıda 1 yemek kaşığı

Bebeklerde: Kahvaltıda 1 çay kaşığı
Sulandırılarak, tahinle veya yoğurtla beraberde yenilebilir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder