18 Ekim 2010 Pazartesi

MARUL

Marul - ( Lactuca / Lettuce / Laitue / Gartenlattich / Sommerendivie / Kopfsalat / Laitue ) 

30-100 cm boylarında, tüysüz, Sarı renkli çiçekler açan, beyaz bir süt tasiyan iki yıllık otsu bir bitki. Kültür formlari ve degisik varyeteleri, çok eskiden beri yetiştirilmektedir. Bostan marulu olarak da bilinir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu’nun her yerinde yetiştirilmektedir.
Kullanıldığı yerler: Sebze olarak kullanılır. Tâze yaprakları baş ağrısına karşı, süt arttırıcı, hafif müshil ve idrar arttırıcı olarak kullanılır. Marul tohumu da yatıştırıcı, hafif müshil etkiye sâhiptir. Erkeklerde özellikle ergenlik döneminde olusan aşırı cinsel istekleri frenler. 

Diğer bir marul da yabânî marul (Lactuca serriola)dir. Acı marul, eşek marulu, yağ marulu gibi isimlerle de bilinir. Anadolu’da yaygındır. Bitkinin  çiçekli dalları idrar arttırıcı, antispazmodik ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Kurutulmuş sütü de uyusturucu ve uyutucu etkilere sâhiptir. Anadolu’da 10 kadar marul (Lactuca) türü yayılmış bulunmaktadır.

A, B1, B2, B3, B6, ve E vitaminleri; fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ve selüloz ihtiva eder.

Bir Kafkasyalı: Marulun kökeninin Kafkasya olduğu bilinir. Bildiğimiz göbekli marulun tarihi ise Romalılara göre oldukça eskidir.

Astım içinMarulun tohumlarından elde edilecek toz günde iki küçük tutam alınabilir.

Lohusa Hanımlar Marul Yemeli: Marulun sinirleri yatıştırıcı özelliği yanında lohusa hanımların sütünü çoğalttığı da bilinmektedir. Ayrıca kan şekerini düşürücü özelliği olduğu da unutulmamalıdır.

Salata Kasesinin ŞahıMarulu veya öteki yeşil yapraklı bitkileri çiğ tüketecekseniz çok iyi yıkayıp bir saat kadar sirkeli ya da limonlu suda bırakın. Sonra tekrar yıkayıp kullanın. Böylece bu sebzenin içinde bulunması muhtemel çeşitli hastalıklara yol açabilecek olan mikroplardan temizlemiş olursunuz.

Farklı Bir Marul Salatası: Sirkeli veya limonlu suda bekletip sonra bol su ile yıkadığınız marul yapraklarını, vitamin kaybını alt seviyede tutmak için ellerinizle koparıp çukur bir kaseye koyunuz. Yeterli olacak kadar zeytinyağının içerisine biraz sumak, karabiber, tuz, bir kaç damla sirke ve limon ilave edip güzelce karıştırın hatta çırpın. Ardından 7-8 kaşık kadar yoğurt ve bir çay kaşığı kadar toz şekeri de ekleyip yeniden karıştırın. Sonra bu karışıma ellerinizle parçalara ayırdığınız marul yapraklarını ilave edin. Bu salataya konserve mısır da ekleyebilirsiniz. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.

Marulun yatıştırıcı etkisi uykusuzluk çekenlerde de kendisini gösterir. Külde pişmiş bir kaç marul şiddetli uykusuzluk çekenlere iyi gelecektir hatta sabah uyandırmakta zorluk bile çekebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder