6 Ekim 2010 Çarşamba

KAYISI

Kayısı - ( Aprikosenbaum (m), Fr. Abricotier (m), Ing. Apricot tree ) 

Menşei Çin olarak bilinen, 2-10 m yüksekliginde, dikensi ve tüysüz bir ağaç. Yapraklar uzunca ve mizraksi, kenarları dişli, ucu sivri veya küttür. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce meydana gelirler. Meyvelerin üzeri tüylü olup, sarımsı-turuncu renkte eriksidir. Zerdali olarak da bilinir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Malatya, Erzincan, Bursa, Amasya, Çorum, Nigde, Kayseri.
Başlıca kayısı çeşitleri şunlardır: Şekerpare, Turfanda, Imrahor, Sam, Kurukabuk, Çöloglu vs.

Kullanıldığı Yerler: Meyveleri, çekirdekleri ve yaprakları kullanılır. Çekirdeklerinden yag elde edilir. Etli meyvesi şeker, organik asitler ve C vitamini ihtivâ etmesi bakımından önemlidir. Çekirdek içinden elde                   edilen yag badem yağı yerine, yaprakları derelerde balıkları sersemleterek tutmak için kullanılır. Burada yapraklarda bulunan amygdalin maddesinin rolü önemlidir. 



KAYISI YAĞI
İçindekiler Tanen, zamk, şekerler, organik asitler, suponin ve anonin içeriri
Faydaları Tüm cilt tipleri için tavsiye edilir, özellikle yüz temizlemek için idealdir, akneleri temizler, cilde canlılık verir, yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkları gideriri, nemlendirici özelliğe sahiptir, bağırsak parazitlerinin giderilmesinde etkilidir, sedef hastalığında kullanılır.


Kullanım Şekli: Günde 2 defa 1 çay bardağı suya veya şekere 3 damla damlatılarak alınır. Cilde masaj yapılarak veya saça friksiyon şeklinde uygulanır.

Saklama Koşulları Serin, ışıktan uzak ve ağzı sıkıca kapalı olarak çokçukların ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır.


SATIN AL

Kayısı Çekirdeği Yağı






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder