5 Ekim 2010 Salı

KABAK

Kabak - ( Küerbis / Courge / Gourd / Cucurbita )

Kabak bir yıllık, sürünücü otsu bir bitki. Gövdeleri tüylü ve silindir biçimindedir. Kökleri uzun ve iğ şeklindedir. Yapraklar tüylü, büyük, böbrek veya kalp şeklinde, beş parçalı, uzun saplıdır. Çiçekler tek eşeylidir. Erkek çiçekler sarımsı renkte büyük, dişi çiçekler daha küçüktür. Meyveleri çeşidine göre küremsi, silindir veya yumurtamsı şekillerde ve saplıdır. Meyve kabuğu ince veya kalın, yumuşak veya serttir. Meyveleri çok tohumludur. Kabak, bir sıcak ve mutedil bölge bitkisidir. Ülkemizde birçok kabak türü ve bunların varyeteleri ekilmektedir. Bilhassa sakız kabağı (Cucurbita pepo) ve kestane(helvacı) kabağı (C. maxima) önemli olup tıbbî olarak da kullanılmaktadır.
Türkiye’de yetiştiği yerler: Memleketimizde kültür olarak yetiştirilir.

Sakız kabağı (C. pepo) : Gövdeleri boyunca keskin çizgili, yaprakları beş sivri parçalıdır. Meyveleri silindir veya yumurtamsı olup, kalın ve sert kabukludur. Beyaz etli, makbul bir kabaktır. 20-30 cm kadar uzunluktadır.

Kestane kabağı-Helvacı kabağı (C. maxima) : Gövdeleri silindir biçiminde, yaprakları böbrek şeklinde ve tüylüdür. Meyveleri basık küremsi, saplı, ince kabukludur. Pişirildiğinde kabukları yumuşar ve zar gibi soyulur. Kırmızı etli kısmında şekerli ve nişastalı maddeler vardır. Yemeği ve tatlısı yapılır.

Nelere iyi gelir? Her iki türün kurutulmuş tohumları tedavide kullanılır. Tohumlarında sâbit yağ ve peporesin vardır. Tohumları (çekirdekleri) tenya ve kurt düşürücü olarak bilhassa çocuklarda kullanılmaktadır. Tohumlar dış kabuklarından ayrılarak dövülür, şekerle karıştırılarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde takriben 100 gramdır. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini içerir. Pişirilen etli kısmı yiyecekten başka çıban ve şiş yerlere lapa olarak uygulanır.

Bal kabağıKestane kabağının bir cinsidir. Eti Sarıdır.

Lif kabağı (Luffa cylindrica) : Meyvelerinin iletim demetleri sık bir ağ teşkil eder. Bu şebeke, meyve soyulup kurutulduktan sonra, sünger gibi kullanılır.

Su kabağı (Lagerneria vulgaris) : Meyvelerinin yarısı şişkin, yarısı dardır. Bu sebepten su kabı olarak veya ortadan boyuna kesilip kurutulduktan sonra maşrapa şeklinde kullanılmaktadır.

Dikenli kabak (Sechium edule) : Vatanı Orta Amerika olan, ülkemizin güney bölgesinde yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri etli ve büyük bir armut şeklinde, beş dilimlidir. Içinde bir büyük tohum vardır. Meyveleri pişirildikten sonra sebze olarak yenir.

Kabak tadı Halk arasında tatsız durumlar için kullanılan "kabak tadı verdi "sözü eğer kabağın özellikleri bilinseydi asla bir daha ağza alınmazdı. 

Sivilcesiz Beyaz Ciltler için kabakErgenlik sivilcelerinde bal kabağı yenilirse faydası görülür. Kan yapıcı özelliği de olan kabak düzenli tüketilirse aynı zamanda cildi beyazlatır ve yumuşatır.

Öksürüğü Söktürmek içinKabağı bir miktar sütle haşlayın, sonra bir miktar şeker ilave edip sıcak sıcak için. Bu karışım göğsü yumuşatıp öksürüğü söktürecektir.

Kabak Çekirdeğine Ne Dersiniz?Kabak çekirdeğini seviyorsanız bu çekirdeğin yalnızca vakit geçirmek için tüketilen bir kuru yemiş olmadığını bilmeniz gerekir. Kabak çekirdeği böbrek zayıflığını, böbrek, mesane iltihaplarını, idrar yollarında oluşan yanmayı ve idrardan kan gelmesini önler. Ayrıca bağırsak kurtlarını düşürür. Ancak sürekli tüketilirse bir zaman sonra şişmanlığa sebebiyet verebilir.

KabızlıktaKabak yemekleri hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.

Çiğ Kabak mı?Evet kabağı rahatlıkla pişirmeden de yiyebilirsiniz. Işte size enfes bir çiğ kabak salatası tarifi: Iki kabağı çok güzel yıkayıp rendenin en kalın yerinden geçirin, yarım demet dere otu ve bir  miktar dövülmüş cevizi ekleyin, tuz ve karabiber katıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Sonra birkaç damla zeytinyağı ekleyip servis yapın. Işte size hem besleyici hem de lezzetli bir salata.

Sinirlere kabak iyi gelir Kabak suyundan şerbet yapıp içirseniz nezleden ileri gelen baş ağrısını, vesveseyi geçirir, sinirleri yumuşatır. Ayrıca vücuttaki fazla suların atılmasını sağladığını da unutmayın. 

Kabağın içindekiler: Kabakta C vitamini, şeker, nişasta, albümin, salisilik asit peponin ve uçucu yağlar bulunur.

ÖnerilerKabağın genellikle dere otu ile birlikte pişirilmesi önerilir. Bununla birlikte kabak yemeği ve kabak tatlısı yenildikten sonra  biraz sakız çiğnenmelidir. Sakız çiğnemek tükürük ifrazatını artırır. Bol tükürükle karışmadığı zaman kabak midede gaza sebep olabilir, gaz da kalbi sıkıştırıp rahatsızlığa sebebiyet verir.

Hep Pilav Hep Makarna: Etli ya da sulu yemeklerin yanına nedense hep  pilav ya da makarna yapar ve bundan vazgeçmeyiz. Bunun yerine size çok basit bir kabak tarifi sunacağız; kabakları çok güzel yıkayıp uzunlamasına parmak parmak kesin az tuz, çok karabiberle ovun, teflon tavada yalnızca bir yemek kaşığı yağda ve oldukça hararetli ateşte bir iki dakika tavayı sallayarak pişirin. Tavadan aldıktan sonra üzerine dereotu kıyın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder