11 Ekim 2010 Pazartesi

KINA

Kına (Henna)

İçinde tanen, boya maddesi, reçine bulunan kınanın kullanımı yüzyıllardan gelen bir mirasla  Anadolu’da  oldukça yaygındır. Gelinlerimizin ellerine, kurbanlık koyunların tüylerine, askere giden erkek evlatlarımızın avuç içlerine, saç boyamak istediğimizde hatta erkekler sakallarını boyamak istediklerinde hep kına kullanırlar. Kına hem renk vermede hem de şifa olarak  kullanabileceğimiz bir yardımcı tedavi elemanıdır.
 
Çiçek Hastalığında KınaÇocukların çiçek çıkarma esnasında ayak tabanlarına sürülürse çiçek hastalığının göze sirayet etmesini önlediği söylenegelmektedir.

Kına Gargarası: Ağzınızda oluşan yara ve çatlaklarda kına ile sıcak gargara yaparsanız fayda göreceksiniz. Aynı şikayet için bal şerbetine katılan kına da önerilmektedir.

Guatr Rahatsızlığınız mı Var?Kınayı mayalı hamur ve tereyağı ile beraber lapa yapıp guatrın üzerine bağlarsanız fayda bulmanız umut edilir.

Baş AğrısıHer zaman saçlarına kına yakan anneannem kınasının yenilenme zamanı geçince başının ağrıdığını söylerdi. Bu durum, kınanın zamanının geçmesiyle alakalı olmayıp müzmin baş ağrıları için kullanılan kınanın etkisinin azalmasıyla ilgilidir. Çünkü sirke ile karıştırılıp başa yakılan kına  baş ağrılarını geçirmekte oldukça etkilidir. Unutmayın.

Uyuz Hastalığı: Tereyağı ve kınayı merhem haline getirip kaşınan yerlere sürülürse sonuç inşallah memnuniyet verici olacaktır. Yine aynı şekilde bu karışıma biraz da sirke eklemek suretiyle elde edeceğimiz merhemi  çıban ve sivilcelere sürdüğümüzde iyi bir sonuç alabiliriz.

Son Olarak KınaSerinletici, yumuşatıcı, ağrı kesici ve antiseptik özellikleri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder