5 Ekim 2010 Salı

KAHVE

Kahve - ( Coffea / Kaffee / Café / Coffee ) 

Vatanı Afrika olan fakat bugün tropikal bölgelerde yetiştirilen küçük boylu ağaç ve ağaççiklar. Kışın         yapraklarını dökmez, çiçekleri beyaz, meyveleri 1-2 tohumlu olup kırmızıdir. Yabânî olarak yetişen kahve ağaçlarınin boylari 5-7 m olduğu hâlde kültür olarak yetiştirilenlerin boylari 2-3 metreyi geçmez. Kahve ağaçlarınin en iyisi Arabistan’da yetişenidir. Kahve, insanlar tarafindan ilk olarak Habesistan’da 3. yüzyilda yetistirilmeye ve kullanilmaya baslanmistir. On sekizinci yüzyilda Mekke’ye hacca giden Habesistanlilar, kahveyi Arabistan’a ve bütün Müslüman âlemine tanitmislardir. Böylece Müslümanlar tarafindan bilinen ve  kullanılan kahve, Osmanlilar zamâninda Avrupa’da görevli elçiler yoluyla önce Venedik, Ingiltere, Fransa’ya daha sonra da, bütün Batı devletlerine tanitilmistir. Kahve, en çok Habesistan, Libya, Brezilya, Meksika, Hindistan, Arabistan ve Orta Amerika’da yetiştirilir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Tabiî olarak yetismez. Kültürü yer yer yapılır.
 Kullanıldığı yerler: Kahve çekirdeklerinin kavrulup dögülmesinden ve Sıcak suyla kaynatilmasindan meydana gelen içecek “kahve” olarak bilinir. Kahvenin Bileşiminde en önemli olarak kafein alkoloidi                   vardır. Kafeinin az miktarının damarlari genişletmek sûretiyle uyarici etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, böbrek damarlarini genişleterek idrari çogaltir, solunumu hizlandirir. Kani                   beyne çekerek, beynin faaliyetini arttirir ve narkotiklerle zehirlenmelere karşı kullanılır. 

DikkatFazla miktarda alındığında uyarici etki fazlalasir, kalbin çarpintisini arttirir, kulaklarin uğuldamasına sebeb olur. Çok fazla alınırsa ölümle sonuçlanır. Kahvede az miktarda protein, yağ ve sakkaroz bulunur. Kahve, ya çekirdek olarak veya çekilmis olarak (kavrulup-öğütülmüş) olarak satılır. Kavrulup öğütülmüş kahve çabuk bayatladıgindan, daha çok çekirdek kahve tercih edilir.

Kahvenin içimi: Kahvenin içecek olarak hazırlanmasinda her memleketin kendine göre usûlleri vardır.Memleketimizde “Türk kahvesi” veya “alaturka kahve” diye meshur olan kahve söyle hazırlanır:

Tâze olarak kavrulmus ve çekilmis kahve kullanılır. Türk kahvesinde en önemli özellik bol köpüklü olması ve cezvelerde pisirilmesidir. Cezveye önce kahve ve istege göre (az-orta-şekerli) şeker konulur. Sonra soğuk su ilâve edilir, iyice karıştırılıp kaynatılır, köpüğü taşmadan fincanlara servis yapılır.

Alafranga veya memleketimizde neskafe olarak bilinen kahveler ise, birtakim islemlerden geçirilir. Iri veya ince çekilmis kahve tânelerinin üzerinden kaynar su geçirilir. Sonradan içersine süt, krema gibi bâzı   maddeler ilâve edilir. Suyu uçurulur. Ticârette kavanozlar içerisinde toz olarak, piyasaya sevk edilir. Içilirken de üzerine Sıcak su, süt, şeker ilâve edilerek içilebilir. Kahve ihtiyaçtan fazla alınırsa insanda uykusuzluk, çarpinti, aşırı decede sinirlilik meydana getirir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder