17 Ekim 2010 Pazar

LAVANTA

Lavanta - ( Lavendel / Lavande / Lavender / Lavandula / Lavanta çiçeği )

Haziran-ağustos ayları arasında mâvi veya mor renkli çiçekler açan, 20-60 cm boylarında, aromatik kokulu, çok yıllık, otsu veya çalımsı bitkiler. Daha çok deniz ikliminin bulundugu Batı bölgelerimizde yaygın olan lavantanin, Türkiye’de yetişen iki türü vardır. Bunlar, Lavandula stoechas ve L. angustifolia’dir. Ayrıca daha ziyâde kültürü yapılan, Ingiliz lavanta çiçegi (L. spica) olarak bilinen türü de bulunur. Ingiliz lavanta çiçegi (L. spica): Haziran-ağustos ayları arasında mâvi renkli çiçekler açan, 20-50 cm boylarında çok yıllık otsu bir bitki. Gövdeleri dik ve odunludur. Dallar, Yalnız alt kısımlarında yaprak taşır. Yapraklar kısa saplı, dar ve uzunca, tüylü, beyazımsı-grimsi-yeşil renklerdedir. Çiçekler dalların ucunda, uzun saplar üzerinde toplanmışlardır. Çiçekler küçük ve çok kısa saplıdır. Çanak ve taç yaprakları tüp şeklindedir. Meyveleri parlak siyah renklidir.
Türkiye’de yetiştiği yerler: KuzeyBatı-Batı ve Güneybatı Anadolu.

Kullanıldığı yerler: Çiçekleri kullanılır. Çiçekleri açmadan toplanır ve su buharı ile distile edilerek, hemen uçucu yag elde edilir. Uçucu yağında organik asitler, pinen, kâfur, camphen vs. gibi maddeler bulunur. Lavanta çiçegi, kuvvet verici, idrar söktürücü ve romatizmaya karşı çay hâlinde kullanılır. Çok iyi bir koku vericidir. Hâricen yatıştırıcı  olarak da kullanılır. Parfümeri sanâyiinde kullanılan önemli bir bitkidir. Lavanta çiçeginin bir türü olan Lavandula stoechas, Karabaş olarak bilinir. 

Çamaşırlarınıza Ferahlık GelsinEvde kullanılmayan kumaş veya her hangi bir bez parçasından küçücük keseler yapın. Bu keselerin içine lavanta koyun ve ağzını bağlayın. Sonra elbise ve çamaşır dolaplarınızın içine bu küçücük lavanta keselerini muhtelif şekilde yerleştirin. Hem çamaşır ve giysileriniz güvelerden korunacak hem de siz enfes kokan çamaşırlara sahip olacaksınız. Ayrıca haşarattan bazı böceklerle bit ve pire lavanta kokusundan hoşlanmadıkları için lavanta olan yerlerde yaşamaktan hiç hoşlanmazlar ve oralara asla uğramazlar.

MüsekkinLavanta iyi bir müsekkindir. Kendinizi yorgun hissettiğinizde ve eğer banyoda küvetiniz varsa onu doldurun ve içine biraz lavanta atın. Bu suyun içine uzanıp banyo yapmak sizi teskin edecektir. Eğer böyle bir imkanınız yoksa siz de hiç şampuan kullanmadan lavantalı bir sabunla banyo yapın. Kendinizi rahatlamış hissedeceksiniz. 
Günlük hayatınızda da yanınızda küçük bir şişe lavanta kolonyası mutlaka bulundurun. Yoğun koşuşturmaların ve stresli çalışma saatlerinin içinde lavanta kolonyası sizin için ihtiyacınızı karşılayacak gerçek bir yatıştırıcı ve ferahlatıcı olacaktır unutmayın. Yaralarda Dıştan Kullanabilirsiniz
Bir avuç lavantayı beş bardak suda on dakika kadar kaynatın; bu sıvıyı yara ve yanıklarda haricen kompres yaparak kullanın.

Gribal Hastalıklar; Nezle ve Bronşit: Beş bardak suya bir avuç lavanta çiçeği ve üç dört damla lavanta çiçeği esansı katın. Kaynattıktan sonra oluşan buharı başınıza bir havlu sararak içinize çekin yararını göreceksiniz. Ancak bir çok kişi allerjik astmayı bronşitle karıştırmaktadır ve astma tedavisinde bronşite iyi gelecek malzemeler kullanmaktadır. Bu tür kokulu bitkiler ve her türlü buhar uygulamaları allerjik astma hastalarına yarar sağlamadığı gibi belki de hastayı koma durumuna sokabilir . Buna dikkat edin.

Kolit için: İki tutam lavanta çiçeği, iki tutam ıhlamur, iki tutam mercanköşk, iki tutam da ebegümecini bir litre suyla demleyin. Sıcak olarak günde iki küçük fincan için.

Bağırsak Sancılarında: iki tutam lavanta çiçeğini , iki tutam mercanköşkle birlikte bir litre suda demleyin. Sıcak, sıcak sabah ve akşam olmak üzere günde iki fincan için. Bu lavanta çayı aynı zamanda bağırsak gazlarını giderir ve böbreklerin temizlenmesinde de yardımcı olur.
Asabiyetten kaynaklanan mide bulantıları ve mide kramplarını, başlangıç aşamasındaki gastirit ve sindirim zorluklarını iyileştirmede de bu çayın çok faydalı olduğu bizzat tecrübelerimizle sabittir.

Diğer Özellikleri: Lavanta iyi bir antiseptik, yara iyileştirici, balgam söktürücü, kalp kuvvetlendirici, sinir teskin edici ve görme bozukluklarında kullanılabilen şifalı bir bitkidir.

Lavanta EkinAktarlardan alacağınız lavanta tohumlarını kalkerli bir toprağa hiç zahmet çekmeden dikebilirsiniz. Lavantanın çiçeklerini de tamamen açılmadan toplayıp gölgede kurutmalısınız. Yanından her gelip geçtiğinizde ellerinizi lavantanın üzerinde gezdirin. Enfes bir koku bir müddet ellerinizde kalacak ve etrafa lavanta kokuları saçacaksınız.

  Lavanta Balı   

Karaciğer yetmezliği, Kronik Karaciğer enfeksiyonları, Hepatit-B, Hebatit-C, Sarılık, Saç dökülmeleri, Vitiligo - Sedef ve ileri yaşlarda olan derideki lekelere karşı etkilidir, Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Yaraları iyileştirir, Mide ağrılarına iyi gelir, Her gün aç karnına iki tatlı kaşığı yenir ve en az 10 dak bir şey yenmemesi gerekir. Akşam yatarken de bir tatlı kaşığı yenebilir.


  Ürünü Satın Al : Lavanta Balı  

Lavanta Balı




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder