17 Ekim 2010 Pazar

KUŞBURNU

Kuşburnu – (Rosae canina L / Yabani Gül / Yaban Gülü / Gülburnu / Gülelması / Itburnu / Köpek Gülü / Şillan)

İçinde ne var? : A, B, C, E, V, P vitaminleri, tanen, pektin, şeker, meyve asitleri bulunan kuşburnu yaz sofralarımızda bulunması gereken harika bir dosttur. Insan nasıl böyle bir dostunu terk eder de kuşburnu dururken sentetik içeceklerle serinlemeye çalışır.
Kuşburnu çayı: Soğuk algınlığı, grip, nezle, öksürük şikayetlerinde mutlaka başvurulması gereken ev ilaçlarından biri de kuşburnudur. Bunun için bir çay bardağı veya bir su bardağı kaynar suyun içerisine kıyılmış kuşburnu ( bir çay kaşığı veya bir tatlı kaşığı kadar ) atmak yeterlidir. En fazla 4 dakikada demini alacak olan kuşburnunu balla tatlandırabilirsiniz. Ancak ateşli hastalıkların tamamında şekerli ve tatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir unutmayın. Böyle zamanlarda kuşburnunu tatlandırmadan içmelisiniz.

Kolalı İçecekler Yerine Kuşburnu: Artık salgın halde bütün sofraları işgal eden ve zararları sayılamayacak kadar çok olan asitli kolalı içecekler yerine size vereceğimiz basit bir tarifle alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Hem çok sağlıklı hem de  lezzetli bu içeceği denemenizi öneriyoruz.

Kuşburnu Armonisi: Armoni içeceğini hazırlamak için bir çaydanlıkta çok az ada çayı, az ıhlamur, 2 tane kuru karanfil ve biraz toz tarçını (kabuk tarçın da olabilir) birlikte 15-20 dakika kısık ateşte kaynatın. Daha sonra büyükçe bir sürahiye yaklaşık bir avuç kıyılmış kuşburnu koyun ve kaynattığınız malzemeyi süzerek kuşburnuna ekleyin. Üzerine yarım limon sıkıp biraz da  -keyfinize kalmış-  esmer şeker veya balla tatlandırın. Soğuduktan sonra içeceğiniz bu harika içecek artık hazırdır. Bu armoni yaz, kış demeden çok büyük bir keyifle kullanacağınız bir içecek olacak. Deneyin göreceksiniz.

Yara ve yanıklarda: Eğer vücudunuzda ufak çaplı yaralar varsa bunlar için de kuşburnu yaprağı ve çiçeğine ihtiyacınız olacak. Kuşburnu çiçeklerini ve yapraklarını haşlayıp bu kısımlara kompres yaparsanız faydasını göreceksiniz. Yine aynı formüle bal ilave edip hafif yanıklarda  da deneyebilirsiniz.

Kendinizi halsiz ve bitkin hissettiğinizde: Kuşburnu, içerdiği bol C vitamini ve diğer vitaminlerle kendinizi halsiz ve bitkin hissettiğinizde sizi canlandıracak hoş bir meyvedir. Daha önce tarifi verilen ve belki de hemen hepiniz tarafından zaten bilinen şekliyle çayını içmeniz yeterlidir.

Kuşburnu Ezmesi: Anadolu'da özellikle ezme şeklinde kullanılır. Meyveler suda kaynatılır, ezilir, çekirdeklerinden kurtarmak için elekten geçirilir, sulu kısım hafif ateş üzerinde, bulamaç kıvamına gelene kadar kaynatılır. Reçel gibi ekmek üzerine sürülerek yenir.

Ayrıca Kuşburnu ; Büzücü, güçlendirici, idrar söktürücü, yara iyileştiricidir ve kanı temizleyicidir. Skorbüt hastalığında kullanılır. Kabız yapıcı olduğundan ishalde faydalıdır.  Şeker hastalığına karşı kullanılır (tatlandırıcı kullanmadan içilmelidir).  Böbrek ve idrar yolu taşları ve kumlarında, kanlı idrarda, gut hastalığında, rahim kanamasında, mide kramplarında, yağlı yemeklere karşı duyarlılık durumlarında kullanılır. Ateşli hastalıklarda serinletici ve güçlendirici olarak çayı verilir. Avrupa'da yaban gülü dallarındaki yumrulardan kaynatılarak hazırlanan çay kanser ve bazı rahim hastalıklarında kullanılmaktadır.
Çekirdekleriyle taze olarak yenen kuşburnu barsak solucanlarını düşürür.
Kuşburnunun içinde tohumları çevreleyen tüylerden kaşındırıcı toz yapılır.
Kış mevsimi için artık yaygınlaşmaya başlayan kuşburnu haplarından da yararlanabilirsiniz.
1 kilo kuşburnunda 15 kilo portakala denk C vitamini olduğunu da hatırlatalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder