18 Ekim 2010 Pazartesi

MERSİN

Mersin - ( Myrte / Myrte / Myrtle / As / Asmar / Sıçankulağı otu / Myrtus ) 

Mayıs-haziran ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, 1-3 m boylarında, Kışın yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu ağaççik. Yapraklar kısa saplı ve karşılıklı, yeşil renkli, derimsi, oval şekilli ve üzerinde salgı  guddeleri (bezleri) bulunur. Çiçekler uzun saplı olup, tek olarak her bir yaprağın koltugunda bulunur. Meyveleri nohut büyüklügünde, morumsu siyah renkte ve çok tohumludur. 

Türkiye’de yetiştiği yerler: Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri.
Kullanıldığı yerler: Bitkinin yaprakları, çiçekli dalları ve yapraklarından elde edilen uçucu yağ (Mersin esansı) kullanılır. Yaprak ve meyveler kabız, mikrop öldürücü, istah açici, kan dindirici, antiseptik ve hâricen yara iyi edici olarak kullanılır. Tâze yapraklarından, su buharı distilasyonu ile Mersin esansı elde edilir. Bu esans renksiz, akici, özel kokulu ve yakıcı lezzetlidir. Takriben 100 kg yapraktan 300 gr esans elde edilir. Mirtenol, sineol ve terpenler ihtivâ ederler. Gidâ ve parfümeri sanâyiinde kullanılan önemli bir ilkel maddedir. Memleketimizde şeker hastalığına karşı da (günde 10 damla) kullanılır. Mersin meyveleri uçucu yağ, tanen, şekerler ve organik asitler ihtivâ eder. Bu meyveler yemis olarak, kabızlik giderici ve antiseptik  olarak kullanılır

Mersin ağacı: Ege ve Akdeniz Bölgesindeki ormanlarda bol miktarda bulunur.

Ağız Kokusu için: Mersin yaprağı kaynatılıp hem gargara hem de tatlandırılarak çay olarak kullanıldığında ağız kokusunu giderir.

Mersin yaprakları kurutulduktan sonra ufalanarak toz haline getirilir. Taze mersin yapraklarından su buharı damıtması ile mersin suyu ve mersin yağı elde edilir. Bu ürünler aromaterapide kullanılır.

Antiseptik: Mersin yaprak ve meyvelerinde bulunan tanen kabızlık yapıcı ve aynı zamanda mikrop öldürücüdür. Iştah açıcı etkisi de olduğu rivayet edilir.

Saçları DökülenlerSaçlarınızı ara sıra, kaynatılmış mersin yapraklarıyla yıkarsanız saçlarınızın dökülmesini önlemiş olursunuz.

Ayrıca Mersin Ağacı: Beyaz akıntılarda yaklaşık 30 gramı 1 litre suda kaynatılarak içilmesi şeklinde kullanılabileceği gibi kompres yapılarak da kullanılabilinir.

Mide yanmalarına, yara ve iltihaplara; kan tükürmelere iyi gelir. Ayrıca mersin suyu vücutlardaki ter kokularına da iyi bir deodoranttır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder