11 Ekim 2010 Pazartesi

KEKİK

Kekik - ( Thymus vulgaris / Thymus / Thym )
Ballıbabagillerden çiçeği, sapı ve tomurcukları baharat olarak kullanılan bir bitkidir kekik.

  


Kekik = Antiseptik

Tarih öncesi dönemden günümüze kadar taşınan bilgiler bize keskin kokusu olan otların iyi birer mikrop öldürücü olduklarını söyler. Bu anlamda kekik de iyi bir antiseptiktir.

Ağır Yemek mi Yediniz? Bir çay bardağı su için bir tutam kekik   kaynatabilir ve bunu balla karıştırıp içebilirsiniz. Kekik midenizdeki gazı çıkartıp şişkinliğinizi giderir ve ağır yemekleri de hazmettirir.

İçine kekik atılmış sıcak su ile banyo yaparsanız romatizma ağrılarınız hafifleyecektir. 

Ayrıca kekik iştah açıcı, tansiyon yükseltici, genel uyarıcı, idrar söktürücü, kuvvet verici, spazm giderici, mikrop öldürücü etkilere sahiptir. Hafızanızı kuvvetlendirir, gözünüzün kuvvetini arttırır, salgı bezlerinizi düzenli çalıştırır. Saman nezlesi, yorgunluk, bel ağrısı, nefes darlığı, uykusuzluk ve barsak parazitlerine karşı kullanılabilir.

Hamileler ve guatrlı hastalar dışında baş ağrıları ve öksürük için bir iki damla kekik yağı damlatıp yiyebilirsiniz.

Dişiniz AğrıyorsaDişiniz ağrıyorsa doktora gidinceye kadar ağrıyan dişinize kekik yağı damlatın, ayrıca artık kolayca bulacağınız kekik suyu ve sirkeyle dönüşümlü olarak gargara yapabilirsiniz. Ayrıca kimyon ve sirkeyle de kaynatarak gargara uygulayabilirsiniz.

Su, Ama Kekik SuyuEvet, artık kekik suyunu kolayca bulabiliyoruz değil mi? Yalnız kaynattığınız kekiğin suyuyla kekikten elde edilen suyun aynı olmadığını unutmayın.

Alacağınız kekik suyunu süt, meyve suyu ya da limonata ile dörtte bir oranında karıştırıp yemeklerden sonra içerseniz idrar yolları ve mesane için çok etkili bir antiseptik de elde etmiş olursunuz.

Kızartmalar KekikleBuzdolabının olmadığı dönemlerde gıdaları korumak için kekik kullanılırdı.

Şimdi siz, kızartmalarınıza hiç kekik katmış mıydınız? Deneyin; kızartarak pişirme pek sağlıklı olmasa da bu yöntemle pişirdiğiniz gıdaların olumsuz etkisini yoğurt ve bol kekikle giderebilirsiniz. Ayrıca tavuk ve ızgaranın vazgeçilmezi olan kekiği çorbalarınız ve salçalı yemeklerinizde de hiç çekinmeden kullanabilirsiniz.

Kekik ÇayıÖzellikle kış mevsiminde, bir miktar suya bir tutam kekik atıp kaynatın. Balla karıştırıp içeceğiniz bu çay hem solunum yolu hastalıklarına hem grip ve anjine çok faydalıdır. Belli bir süre kullanıldığında kekik ve kekik çayı başlangıç dönemindeki katarakta engel olur.

Havanınız var mı? : Varsa havanla yoksa mutfak robotuyla döverek kabuğunu çıkardığınız buğday ve kekikten elde edeceğiniz macunu gerek parça  parça  yutarak, gerekse ağrıyan yerlerinize sürerek sargı yaparsanız siyatik ve kalça ağrılarınıza iyi gelir. Ayrıca sıcak kekik lapası hazırlayıp ağrıyan yerlerinizde kullanırsanız romatizmalar için de fayda verecektir.

Nekahet DönemindeNekahet dönemindeki hastalar için kekik oldukça faydalıdır. Gün içerisinde kaynatılıp yudum yudum içilen suyu hastaya ferahlık verir.

Mide ve karaciğer üşütmelerinde midedeki sert karışımları inceltip gözenekleri açarak şikayetleri en aza indirip ağrı ve sızıyı da giderir.

Etleri Çabuk Pişirin: Sirkeyle beraber kaynattığınız zaman sert ve incik etleri güzelleştirir, çok güzel bir lezzet katar. Etleri çabuk pişirmek istiyorsanız içine mutlaka kekik katın.

Saçlarınız ParlasınBir litre suya üç dört  avuç kekik koyup kaynatın ve saçlarınızı haftada bir kaç kez bununla yıkayın sonuca siz de şaşıracaksınız.

Güzellik için kekik: Çay gibi demleyip yüzün alt kısımlarına kompres yapabilirsiniz. Buğu banyosu yaparsanız ciltteki gözenekleri açar, yağ bezlerinin faaliyetlerini dengeler.
Ayrıca kekik,  ağız hijyen ürünlerinde, akneli yağlı ciltler için astringent kremlerde, cansız, solgun, yıpranmış, hassas saç şampuanlarda, yağlı saç losyonlarında kullanılır.


Diğer Kullanım yerleri: Bedeni kuvvetlendirir. Hazmi kolaylaştırır. Istahsızlığı giderir. Kalp çarpintilarini keser. Yemeklerin bozulmasını önler. Barsak iltihaplarını iyileştirir. Salgı bezlerini düzenler. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasıni saglar. Böbrek ve mesanedeki mikropları öldürür.   Afrodizyak etkisi vardır. (Cinselligi kamçılar.) Tansiyonu geçici olarak yükseltir. Hastalıklara karşı direnç verir. Öksürük, bronşit ve Astımda faydalıdır. Kekik suyu ile banyo, romatizma ağrılarını dindirir. Kandaki şeker miktarını azaltır. Hamileler ve guatiri olanlar kullanmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder