18 Ekim 2010 Pazartesi

MANDALİNA

Mandalina - ( Mandarin / Tangerine / Mandarine ) 

Partakaldan daha küçük, toparlak veya yassi, Sarı-turuncu renkli, usaresi tatli, hoş kokulu bir  meyvedir. Mandalina kabuklari portakaldan ince olup, daha kolay soyulabilir, fakat az dayanir. Memleketimizde Alanya-Antalya-Mersin-Iskenderun (Dörtyol) ve Rize bölgesinde yetiştirilir. Fakat, Bodrum ve Mersin mandalinası meşhurdur. 

Türkiye’de yetiştiği yerler: Akdeniz bölgesi, Dogu Karadeniz bölgesi.
Kullanıldığı yerler: Meyveleri şeker, organik asitler ve C vitamini ihtivâ eder. Kani temizler, sinirleri yatıştırır, damarsertliği grip ve felçte faydalıdır.

BromMandalinada bulunan brom sinirleri etkiler ve yatıştırır. Akşam yemeğinden sonra iki adet mandalina yenilirse gece daha rahat uyku uyunur; aklınızda bulunsun.

Damar Sertliği için mandalinaMandalinanın özellikle kabuğunda bol P vitamini bulunmaktadır. Bu vitamin damarların yumuşak ve sağlıklı olmalarını sağlar. Yaşlılar, damar sertliğinden şikayetçi olanlar ve felç geçirenler için mandalina önemli bir besin kaynağıdır. Amma, bunun için mandalina kabuğu ile birlikte mutfak robotunda sıkılıp içilmelidir.

Grip ve Soğuk Algınlığı için: Mandalina, portakal kadar olmasa da grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda iyileşmeye olan etkisi inkar edilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder