17 Ekim 2010 Pazar

LİMON

Limon - ( Zitronenbaum / Limonier citronnier / Lemon tree / Lemon / Citron / Citruslimonum )

Mart-ekim ayları arasında beyazımsı-pembe renkli, güzel kokulu çiçekler açan, 3-5 m boylarında, Kışın yapraklarını dökmeyen küçük boylu ağaçlar. Vatanı Çin olup, Akdeniz bölgesinde geniş çapta yetiştirilir. Onuncu asirda Araplar tarafindan Avrupa’ya getirilmiştir. Yaprakları oval, tüysüz, parlak yeşil renklidir. Çiçeklerin taç ve çanak yaprakları beser parçalıdır. Meyveleri oval Şekilli, açık Sarı renkli, üzeri parlak ve kabarcikli, özel salgı cepleri olup, asitli bir özsuyu vardır. Tohumları oval Şekilli, sarımsı renkli ve acı lezzetlidir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Anayurdu Çin olan limon Ülkemizde Akdeniz bölgesi ve Dogu Karadeniz.
Kullanıldığı yerler: Limonun meyve kabugu, limon esansı ve usaresi kullanılır. Limon kabugunda uçucu yag, hesperidin aci madde ve tanenli maddeler vardır. Kabugun içindeki beyaz kisma albeda adı verilir. Bundan petkin elde edilir. Istah açici ve sindirim kolaylaştırıcı olarak kullanılır. Tâze meyve kabuklarini sikmak sûretiyle limon esansı elde edilir. 1500-3000 limondan 1 kg kadar esans elde edilir. Yeşil olanlar Sarı ve olgun olanlarindan daha fazla esans verir. Bileşiminde uçucu yag vardır. Limonata yapımında, besin endüstrisinde, pasta ve şekercilikte, parfümeri ve sabun yapımında koku ve lezzet vermek üzere Bazı preparatlarin bileşimine girer. Limonun pulpa kısmı (iç kısmı) şekerler, vitamin C ve sitrik asitler ihtivâ etmektedir. Limon suyu, Ateşi ve tansiyonu düşürür. Kani temizler. Susuzluğu giderir. Damar sertliği ve romatizmada faydalıdır. Cildi güzelleştirir. Dişleri beyazlatır ve dişetlerini kuvvetlendirir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Baş ve vücut ağrılarını keser.

Hem Kabuğu Hem Meyvesi: Evet limonun hem kabuğu hem meyvesi bize çok çeşitli kullanım alanları açar. Bünyesinde çok miktarda C vitamini bulunduran limonun belli bir miktar kabuğunu, çiçeği ve yaprağını bal ile karıştırıp macun haline getirin. Zaman zaman bir çorba kaşığı alırsanız kalbinizde ferahlık hissedeceksiniz. Yine bu macundan almaya devam ederseniz damar tıkanıklığı ve baş dönmelerine de iyi geldiğini göreceksiniz.

Limon Suyu: Hem ateşi düşürür hem yüksek kan basıncını(yüksek tansiyonu) normale döndürür. Ayrıca iyi bir balgam söktürücü olan limon suyu ihtiva ettiği C vitamini sayesinde nezleye da iyi gelir. Limon suyuyla gargara yaptığınızda bademcik iltihaplarına da fayda verecektir.

Doğal El Kremi Formülü: Bir ölçü gliserin, yarım ölçü zeytinyağı, yarım ölçü gülsuyu ve bir ölçü de limon suyunu bir şişeye koyup iyice çalkalayın, ellerinizi yıkadıktan sonra kullanacağınız bu solüsyonun ellerinizde meydana getirdiği yumuşaklığı fark ettiğinizde bundan vazgeçemeyeceksiniz.

İshalde: Sabah kalkar kalkmaz aç karnına sıkıp içeceğiniz iki limonun suyu ishali keser. Gün içinde de bir kase yoğurda dört/beş silme yemek kaşığı nişasta katıp yerseniz ishalinizin kesildiğini göreceksiniz.

Parlak Dişler: Limon suyu hem diş etlerinizi kuvvetlendirir, hem dişlerinizi beyazlatır. Bir başka formül de; haftada bir iki kere uygulanabilecek bir karışım. Bir kısım karbonatın üzerine limonu sıkın ve diş fırçasıyla dişlerinizi ovun, ne kadar işe yaradığını göreceksin.

Mide BulantısındaLimon gıda zehirlenmelerini önler, bununla birlikte biraz nane ile kaynattığınız limonu içerseniz mide bulantınızın çok kısa sürede geçmesi sizi rahatlatacaktır. Bu karışım, eğer kusmanız varsa bunu keser ve safrayı geçirir.

Böbrek Tıkanıklığını Geçirir: Limon, böbrek tıkanıklıklarının geçmesine, böbrek ve mesanedeki taşların düşmesine yardımcı olduğu gibi karaciğer rahatsızlıklarında da limon suyundan istifade edebilirsiniz.

Bir ÖneriPişireceğiniz tavuk yemeklerini kısık ateşte ve ince dilimlenmiş bir limonun tamamını yemeğin içine katarak yaptığınız yemeğin lezzetinin bir kat daha arttığını göreceksiniz.
Sivilceleri kurutup cildi güzelleştirdiğini de ekleyerek limon bahsini kapatalım.

Mahlep: Kandil simitlerinin o bildik güzel tadını bize sunan mahlep, mutfağımızda bulundurmamız gereken dostlarımızdandır. Bakın küçük bir kavanoz mahlep nelerde kullanılabilinir ? Kemik gelişimi yetersiz olan çocuklar için; bu durumda bebeklerinizin mamasına, sütünün içine, muhallebiye ekleyeceğiniz üç dört çay kaşığı mahlep işe yarayacaktır.

Mahlep ve pekmez; dut ve üzüm pekmezine biraz tahin ve mahlep ekleyip düzenli olarak tüketirseniz şişmanlatıcı ve zafiyeti giderici etkisinden faydalanmış olursunuz. Ayrıca mahlep ve bal birlikte tüketilirse vücudunuz kuvvet kazanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder