5 Ekim 2010 Salı

KAKULE

Kakule - ( Kardamom / Ingver / Cardamome / Cardamom / Elettaria cardamomum ) 

Batı ve Güney Hindistan, Güneydogu Asya’nin Sıcak bölgelerinde yetişir. 4-5 m boyunda, büyük yaprakli çok yıllık bir bitkidir. Özellikle Güney Hindistan’in bataklik ormanlarinda yabânî olarak yetişir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsi yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renkte olup, keskin kokuludur. Kakule yetiştiği yere göre isim alır. Seyhan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi gibi
Kullanıldığı yerler: Kakule tohumları rezin, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır. Ayrıca istah açici, mîdevî ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir.

Nezle mi Oldunuz?Kakuleyi dövüp burnunuza enfiye gibi çekin. Bu şekilde kullanımı nezleyi keser.

Ağız Kokusuna Kakule: Aktarlarda kapsül şeklinde bulunan kakuleden yanınızda bulundurun ve gün içerisinde sakız gibi çiğneyin. Hem ferahlatır hem de ağız kokusunu giderir.

Mide Bulantısı içinMideniz bulandığında, kaynatacağınız nanenin içerisine bir tutam kakule atın  ve daha sonra limon ve bal ilave ederek için. Bulantınız iyileşecektir Allah'ın c.c izni ile.

İştahsızlaraKaynatılmış kakule esmer şeker veya balla tatlandırılıp içildiğinde iştahsızlık probleminin çözümünde bir hayli yol almış olursunuz.

Ayrıca KakuleMideye ve ciğere iyi gelir. Nane ve kekikle beraber kaynatılıp içilen kakule hem mide yaralarına hem de midede oluşan gazların giderilmesinde  faydalıdır.
Zihni güçlendirici etkisi vardır.

Dikkat, Kakule hamilelere  yasaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder