18 Ekim 2010 Pazartesi

MERCİMEK

Mercimek - ( Linse / Lentille / Lentil / Lens / Lens esculenta / Ervumlens / Lentille comestible ) 

20-70 cm boylarında, yumuşak ve ince gövdeli, disk şeklinde meyveleri olan, tek yıllık otsu bir sebze bitkisi. Mercimegin zayıf ve ince bir kök sistemi olup, kökü derinlere inmez. Gövdeleri nârin olup, dallanir ve bu dallanma yan dallarda da devam eder. Bundan dolayıdir ki ana gövde pek belirgin degildir. Gövdeleri dik olup, tüylüdür. Yapraklar bileşik yapraklar şeklinde olup, yaprak sapınin uç kısmı incelmis ve sülük şeklini almistir. Yaprakçiklar elips şeklinde olup, kenarları düzgündür. Çiçekler yaprak koltuklarindan çıkar. Meyveleri legümen (bakla) tipinde olup, badır adıni alan Sarımtrak esmer renkteki siskin torbalarda gelişir. Torba içindeki tâneler, mercimek adıni alır. Şekil îtibâriyle mercimek tâneleri yassi, 0,5 cm çapindaki disk biçimindedirler. Büyüklük, Şekil ve renklerine göre isim alırlar: Sultan mercimek, yeşil mercimek, kırmızı mercimek gibi. 

Türkiye’de yetiştiği yerler: Güney Anadolu, Ege, Marmara bölgesinde yetiştirilir.
Kullanıldığı yerler: Terkibinde B vitaminleri ve fosfor vardır. Beden ve zihin gücünü artırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Barsaklara yumuşaklik verir. Sinir zafiyetinde faydalıdır. Kan yapar. Anne sütünü artırır. Özellikle kış aylarında, bol baharatli çorba şeklinde yenilmesi tavsiye edilir. Her şeyden önce mercimeğin içinde bolca A, B vitaminleri ve demir ve kalsiyum bulunmaktadır.

Hamileler içinHamile hanımlar beslenme tablolarında düzenli olarak mercimeğe yer verirler ise bebeklerinin anne karnında sağlıklı gelişimini ve kendilerinin de sağlıklı bir bünye ile hamileliklerini sürdürmelerini sağlamış olurlar ki bu az bir şey değildir.

Mercimek gaz yapar ve bazı insanları had safhada rahatsız eder. Bunu önlemenin yolu, mercimek çorbası veya yemeği yaparken tencerenin içine birazcık kimyon, karabiber veya zencefil atmaktır.
Mide şikayeti olanlar sadece çorbasını içsinler ama üzerine biraz kekik katarak lezzetini artırsınlar. 

Sabah Akşam MercimekŞaşırmayın.. Zeytin, peynir, tereyağı, bal veya reçelle yaptığınız klasik kahvaltıyı haftada bir iki defa mercimekle yer değiştirin. O bunu çoktan hak ediyor da biz akıl edemiyoruz. Sabah mercimek çorbası ile yapılan bir kahvaltı, öğlen yemeğine kadar sizi daha tok tutacak ve enerjik halinizi korumanızı sağlayacaktır. Akşam da kekik ve limon ekleyerek içeceğiniz mercimek çorbası sinirlerinizi yatıştırır ve daha rahat uyumanızı sağlar.

Mercimek ayrıca emziren annelerde sütün besleme değerini artırmaktadır. Bunun için şu yöntemi deneyebilirsiniz; mercimek çorbası pişirin ve çorbayı kaseye koyduktan sonra üzerine soğuk süt ekleyip için. Hem besleyici hem de farklı bir tat elde etmiş olacaksınız.

Son olarak; yeşil mercimeğin protein değeri kırmızı mercimeğe göre daha yüksektir amma kırmızı mercimek çorbası yaparken içine bir çorba kaşığı kadar kırık pirinç katarsanız onun da vitamin değeri yükselir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder