18 Ekim 2010 Pazartesi

MAYDANOZ

Maydanoz - ( Petersilie / Persil / Parsley / Midenuvaz / Petroselinum sativum ) 

Ağustos-eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30-100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki. Ilk yil bir yaprak rozeti, ikinci yil ise bir gövde meydana getirir. Rutubetli ve sulak toprakları sever.   Gövdeleri dik, tüysüz, köşeli, içi bos ve çok dalli, yaprakları saplı, parçalı ve koyu yeşil renklidir. Çiçekler şemsiye şeklinde toplanmıştır. Yaprakları tüysüz, yeşilimsi, esmer renkli, armut şeklinde ve özel kokuludur. 

Kullanıldığı yerler: Kökü ve yaprakları kullanılır. Yapraklarda uçucu yağ ve glikozit, köklerinde ise uçucu yağ, şeker, müsilaj ve glikozit vardır. Yapraklar vitamin (A,C,K) bakımından zengindir. Yapraklar idrar söktürücü olarak kullanılır. Ayrıca, Iltihapli yaralarin iyileşmesine yardım eder. Aybaşı sancılarını keser. Yüksek tansiyonu düşürür. Kansızlığı giderir.  Mide ve barsaklarda gaz birikmesini önler. Cinsel istekleri artırıcı (Afrodizyak) özelliği vardır. Görme gücünü artırır. Kök de Aynı özelliklere sâhiptir. Tâze yapraklar, papağan ve diğer kuşlar için tehlikelidir.
B1, B3, A ve C vitaminleri ihtiva eden hoş kokulu maydanoz; et yemekleriniz, çorbalar, tuzlu pasta ve omlet, hatta pilavlarınız için güzel bir ekstradır. Maydanoz yemeniz için mutlaka bir bahane bulun.
Böbrek ve mesane taşlarının düşmesine maydanoz çok yardımcı olur. Iki üç demet maydanozun köklerini 4 su bardağı su ile kaynatın. Sabah ve akşam birer çay bardağı için. Bol idrar söktüren bu çay aynı zamanda mesane ve böbrekte bulunan taşların düşmesine yardımcı olur.

Yemekten Sonra Maydanoz: Yemekten sonra ağzınızda hoş bir koku olsun istiyorsanız bir kaç dil maydanoz çiğneyebilirsiniz. Maydanoz yemek için mutlaka bir bahaneniz olsun istiyorsanız işte size harika bir bahane. Ayrıca ağır ve yağlı bir yemekten daha yeni kalktıysanız ve kendinizi rahatsız hissediyorsanız hiç merak etmeyin. Hemen yarım demet maydanozu bir demlikte kaynatıp az balla tatlandırdıktan sonra içine biraz limon sıkarsanız harika bir içecek ve hazmı kolaylaştırıcı bir şifa elde etmiş olacaksınız.

Ne O Uyuyamıyor musunuz?Maydanozun pişmişi de pişmemişi de uyku verir. 

LohusalaraLohusalar şayet sütlerinin artmasını istiyorlarsa göğüslerine kıyılmış maydanoz lapası koysunlar. Bu lapa göğüslerde oluşan çatlaklara da iyi gelecektir.

Cilde canlılıkAyrıca maydanoz suyu ile cilde kompres yapılırsa cilde canlılık verir. Bol maydanoz yemek benzimizin rengini de düzeltir ve canlılık verir.

Küçük Bir Kutu: Evinizin Maydanoz Tarlası: Maydanoz en kolay yetişen otlardandır. Alacağınız bir paket maydanoz tohumunun bir kısmını evde atmayı düşündüğünüz derin bir tencerenin içerisine toprak koyarak onun içerisine dikebilirsiniz. Veya bir küçük tahta kasanın içini toprak doldurarak da aynı işi yapabilirsiniz. Işte evinizin maydanoz tarlası hazır. Ne zaman maydanoza ihtiyaç duyarsanız hemen tarlaya uzanıp ihtiyacınız olan maydanozu sap tarafını fazla koparmadan elde edebilirsiniz.

Sap tarafını fazla derine inmeden maydanoz toplamanın sebebi aynı yerden yine maydanoz toplayabilmek içindir. Yoksa maydanozun sapları yapraklarından daha değerli bir besindir. 

Maydanozu Nasıl KaynatalımBir avuç kök, bir litre suda kaynatılır. Eğer idrar söktürücü olarak kullanılacaksa dört bağ maydanoz ve dört su bardağı su birlikte kaynatılır. Üzerine limon ilave edilerek günde üç dört kez birer fincan içilir .

Karaciğer işlevine yardımcı olması için de bu yöntem tatbik edilebilir. Kaynatmayı yoğunlaştırmak için ise bir litre suya bir avuç maydanoz tohumu da atılabilir. Kadınların sancılı geçen muayyen günlerinde bu çaydan günde bir bardak tüketilmelidir.

DemlemeBir litre su ile büyük bir avuç yaprak demlenir. Bu çay yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca haricen kompres, losyon ve şampuan gibi kullanılabilir.

El ve Ayak Banyoları: Büyük bir avuç taze maydanoz yaprağını bir litre suda kaynatarak elde edilen sıvı; astım, menopoz problemleri, öksürük, el ve ayak banyoları için kullanılır.

Lapa OlarakAğrılara, süt emziren kadınları göğüslerinin tıkanmalarında, böcek sokmalarında ve iltihaplarda yapraklarından lapa yaparak haricen yararlanılır.

Taze Maydanoz SuyuTaze maydanoz suyu böbrek, idrar kesesi ve idrar yolu iltihaplarını ve tahrişlerini yatıştırır.

Ayrıca ; Maydanozun terletip ateş düşürücü ve organizmayı zehirlenmelerden arındırıcı özelliği vardır. Ayrıca sarılıkta, egzama ve selülitte, romatizma ve gut hastalığındaki iyileştirici özelliğinden mutlaka faydalanmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder