28 Ağustos 2010 Cumartesi

ÇEMEN

Çemen( Wärmflasche / Fenugrec / Fenugreek / Buy otu ) 

Nisan-haziran aylarında, sarımsı-beyaz renkli çiçekler açan 20-40 cm yüksekliginde, bir senelik, otsu bir bitki. Buy otu, hulbe otu olarak da bilinmektedir. Gövdeleri dik, silindir biçiminde, içi bos ve oldukça dallidir. yaprakları saplı ve 3 yaprakçıklıdır.

Çiçekler teker teker veya 2 tânesi bir arada olmak üzere bir yaprağın koltuğundan çıkar. Meyveleri düz veya az çok kivrilmis olup, fasulye meyvesine benzer. Içinde esmer-Sarı veya kırmızımsı 6-20 tohum taşır. 

Türkiye’de yetiştiği yerler: Trakya, Marmara, Orta, Güney ve Güneydogu Anadolu. 

Kullanıldığı yerler: Kullanılan kısımları tohumlarıdır. Olgun meyveler toplanır, güneşte kurutulduktan sonra, sopa ile dövülerek tohumlar meyvelerden dışarı çıkarilir. Tohumlarında müsilaj, uçucu yağ ve sâbit yağ, alkaloit, kolin, rutin gibi maddeler vardır. Eski devirlerde Asya memleketlerinde sehvet arttırıcı ve harplerde cesâret verici olarak çok kullanılırdi. Bugün tasidigi müsilajdan dolayı, yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır. Kuvvet verici ve istah açici olarak, raşitizm, diabet, tüberküloz ve kansizliklarda da kullanılmaktadır. Unu, pastirmanin üzerini örten ve "çemen" ismi verilen karışimi (Bu karışim Sarımsak, kırmızı biber ve çemen tohumu unundan ibârettir.) hazirlamak için kullanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder