26 Ağustos 2010 Perşembe

ANASON

Anason   ( Anis /  Anis / Anise ) 

Maydanozgillerdendir. Kokulu, ince yapraklı, ince dallı narin bitkidir. Hem eczacılıkta hem de içki yapımında kullanıldığından hemen hepimiz biliriz onu. Haziran-ağustos aylarında, beyaz renkli çiçekler açan, 50–60 cm yüksekliginde, bir senelik bitki. Gövde dik, silindir biçiminde, içi bos, çok dalli, tüylü ve üstü çizgilidir. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalb biçimindedir. Çiçekler bileşik semsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi Sarı renklidir. Başta Ege bölgesi olmak üzere bütün Anadolu’da bahçelerde yetiştirilir. Kültür anasonunun Vatanınin Anadolu olduğu tahmin edilmektedir. Meyvalarında nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ bulunmaktadır. Uçucu yağ miktarlari bitkinin cinsine ve yetiştiği yerin şartlarina bağlıdır. Uçucu yağın % 80-90’i anetoldür. Anetol, zehir etkili fakat bu etkisi çok olmayan bir maddedir. Meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen anason yağı, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. 
Anason Tıpta midevi, bağırsak gazlarının teşekkülünü önleyici, hazmi kolaylaştırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Ayrıca nefes darlığı, öksürük ve kalb çarpintisi rahatsizliklarinda da etkilidir. 
Dikkat: Anason yüksek dozda alındığında baş ağrısı, uyuşukluk, görme zorluğu yapar. Daimi kullananlarda anisizm hastalığına sebeb olur. Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede teşekkül eden gazlari gidermede çok faydalıdır. Bebekler için bir çay kaşığı tohum bir bardak suya olmak üzere çay olarak hazırlanır. Yemeklerden önce veya süte katılarak bir kaç çay kaşığı verilir. Büyükler % 1-2’lik çayini günde 2-3 bardak alabilir.
Türkiye’de yetiştiği yerler: Bütün Anadolu
Kullanıldığı yerler: Kullanılan kısmı, meyvaları ve yapraklarıdır. Meyveleri tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve gölgede kurutulur. Hazmi kolaylaştırır. Istahsızlığı giderir. Mide ve barsak gazlarını söktürür. Idrar artırır. Migren ağrılarını keser. Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. Regl sancılarında, karın ağrısı, hazımsızlık, mide ve bağırsak gazlarını gidermeye ve kalp çarpıntısına karşı etkilidir. Bu şikâyetler için bir bardak suya bir çay kaşığı anason tohumu konulup bir süre bekletilmesi kâfidir. Yemeklerden sonra içerseniz daha iyi olur.
 Bağırsak Koliki: Anason tohumunu kekikle beraber kaynatıp içildiğinde bağırsak koliklerine karşı etkilidir. Aynı formül öksürük ve uykusuzlukta da önerilir. Tatlandırmak için artık biliyorsunuz rafine beyaz şeker değil bal veya esmer şeker tercih edilir.
Ağız Kokularını Giderir: Ağız kokusu şikâyetiniz mide rahatsızlığına bağlı değilse eğer, az bir miktar anason tohumu çiğnemek bu şikâyetinizi giderir. Boğaz bölgesinde meydana gelen şişliklerde suyunu içmenin yarar verdiği rivayet edilmektedir.
Bağırsak Şikâyetlerinde : Bir miktar kekik ve anason tohumu beraber kaynatılarak balla tatlandırılıp içilir. Bu karışım mide ve bağırsak gazlarını çözer, idrarı artırır. Kusma ve ishali keser. ( Kusma ve ishalde biraz nane ve limon bu karışıma eklenmelidir.)
Anne Sütünü Çoğaltır : Anasonun tohumları kaynatılarak balla tatlandırılıp içildiğinde veya dövülmüş tohumları balla beraber hemhal edilip macun haline getirilip az miktarda ancak düzenli olarak yenildiğinde anne sütünü çoğaltmaktadır.
Anason aynı zamanda hanımların muayyen günlerini de düzene sokar. Ancak tam muayyen günlerinde ve hamilelikte kullanılmamalıdır.
Ayrıca Anason; sinirleri yatıştırır. Iltihap kurutucu özelliği vardır. Migren ağrılarını teskin eder. Kalbi kuvvetlendirir. Bebeklerin diş çıkarmalarını kolaylaştırır.
150 gram zeytinyağı ve 50 gram anason, 500 gram su katılarak kaynatılır. (Su tamamen uçuncaya kadar kaynama devam etmelidir.) Geriye kalan yağ süzülüp saklanır ve bebekler diş çıkartırlarken bir parmak yardımı ile bebeğin diş etlerine sürülürse hem bebeğin ıstırap azalır hem de kolay diş çıkarmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder