28 Ağustos 2010 Cumartesi

BİBER - İSOT





Biber 

Bu yeşil dostumuzun çok nadır gıdalarda bulunan P ve K vitaminlerini içerdiğini biliyor musunuz ? Ayrıca A, B, ve C vitaminlerine de sahiptir biber.

Biber, Kanamaları ÖnlerBiber P vitamini ile damarların yumuşamasını sağlayıp kanamaları önleme özelliğine sahiptir. K vitamini ile de kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırıp kanamaları durdurur.
Diğer MarifetleriBiber yemek aralarında yenildiğinde gaz söktürücüdür. Yemeklerde iştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır. Biber yemekle birlikte yenildiğinde ise vücuda kuvvet verip bünyeyi ısıtır. Dalak rahatsızlıklarında ise bir miktar biber balla tatlandırılıp içilirse bu rahatsızlığa şifa vermesi beklenir.

Dikkat! Biber aşırı tüketildiğinde  böbrek ve karaciğer rahatsızlığına yol açıp halsizliğe sebep olabilir. En doğrusu biber yemek hususunda da mutedil olmaktır.



KIRMIZI BİBER (İSOT) – CAPSİCUM – ANİTUM


Halk arasında isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise ”capsicum anitum” adıyla bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki. Anavatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa’ya 15. yüzyılın sonlarında geldi, 16. yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı. Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan’a ise, bu bitki 17. yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı. Hint ve Meksika mutfağında çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye’de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmekte ve tüketilmekte.
L.T. Tresh adlı bilim adamı, 1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit ederek, adını ”capsaicin- kapsaisin” koymuştu.
Capsicum annuum: Biber salçası, pul biber, toz biber und isot
İsot ye, genç kal: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Erel, Şanlıurfa isotunun yaşlanmayı geciktirdiğini söyledi. Bölge illerinde üretilen isot ile Şanlıurfa isotu üzerinde araştırma yapan öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Erel, isotun yaşlanmayı önlediğini belirtti. Yaşlanmayı önlemek için dışardan ithal edilerek alınan ilaçlar yerine isot tüketilmesinin daha iyi olacağını vurgulayan Doç. Dr. Özcan Erel, “Dışardan ithal edilerek gerek eczanelerde gerekse modern marketlerde satılan antioksidan ve anti–aging (yaşlanmayı önleyici) preparatlar için yüksek miktarlarda para ödenmektedir. Şanlıurfa isot pul biberi bu preparatlara karşı oldukça ucuz ve iyi bir alternatiftir.
Çorba, salata ve yemeklerimize bir miktar  isot pul biber eklenmesi onların antioksidan ve anti–aging kapasitelerini artıracaktır” dedi. Ayrıca, Anderson Kanser Merkezi’nde yapılan bir araştırmada, acı biberin kanser hücrelerini boğarak öldürdüğü yolundaki haber, Şanlıurfa’nınünlü isotuna (kırmızıpul biber) yaradı. İsot satışları yüzde 100 arttı.

Kırmızı biberin önce tohumları ayıklanıyor. Daha sonra ikiye bölünerek temiz bir zeminde kurutulmaya bırakılıyor. Sonra tekrar toplanarak, poşetlere konulup, ağzı bağlandıktan sonra yine güneşe bırakılarak, kararması sağlanılıyor. Tamamen kuruyan biber, dövülerek kuru biber haline getiriliyor. 100 Kilogram kırmızı biberden en fazla 4-5 kilogram isot elde ediliyor.

Antioksidan üretimini sağlıyor: İsotun insan vücuduna çok faydası olduğunu ifade eden Doç. Dr. Erel, “Vücutta sigara içimi, hava kirliliği, yetersiz beslenme ve aşırı yorgunluk gibi bazı iç ve dış etmenler oksidan maddelerin yapımını artırırken, antioksidan denilen koruyucu maddelerin tüketimini ise hızlandırır. Bu durum, başta kanser, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, romatizma gibi bazı hastalıkların gelişmesinde ve yaşlanmanın hızlanmasında zemin hazırlayıcı etmenlerden biri olarak yer alır” diye konuştu.

İsot’un Faydaları neler? : Cilde yararlı, bulaşıcı hastalıklara karşı etkili, C vitamini açısından zengin, sindirimi kolaylaştırır. Vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Bol C vitamini içerir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır, idrar ve gaz söktürür, kusmayı önler, ter atar. Romatizma,tonsillit (bademcik iltihabı), saç dökülmesi, boyun tutulması, bronşit ve soğuk algınlığında etkilidir.




 SATIN ALMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ BUY NOW TUŞUNA TIKLAYIN..

Özel üretim, Urfa Ev İsotu (1.sınıftır ve zeytinyağlıdır.)



İsteğe göre yağsız da üretilmektedir. Daha fazla bilgi almak istiyorsanız: 0 541 760 15 41

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder