26 Ağustos 2010 Perşembe

AYVA

Ayva 

Bir gün Lokman Hekim yakınlarından birinin kızının sayrı olduğunu öğrenir. Otlardan bütün dertlerin şifasını öğrenmiş olan Lokman, bu kızın derdine çare bulamaz. Bir zaman sonra kızın iyileştiğini öğrenince, nasıl şifa bulduğunu sorar; "ayvanın suyundan şifa buldu" derler. Lokman Hekim, ayvanın kendisinden sırrını saklamasına kızıp "suyun kurusun" der. O gün bu gündür ayva susuz ve kurudur. Evet ayvanın bir de böyle hikayesi vardır.

Ayva Çekirdeği: En iyisi ekşi olan ayvanın çekirdeğidir. Boğaz ağrılarını, gıcık ve kızarıkları giderir. Ciğere çok faydalıdır.

Yemekten Önce ve Sonra AyvaAyva yemekten önce yenilirse kabızlık yapar. Yemekten sonra ise tabiatı yumuşatır. Posaların mideden inmesini kolaylaştırır ve hızlandırır. Çok fazla ayva yemek sinirlere zararlıdır.

Güzel Bebekler içinHamileliğin üçüncü ayından itibaren düzenli olarak ayva yenilirse doğacak çocuğun güzelliğine etkisi olduğu söylenir.

KokusuAyva kokusu dimağı ve kalbi takviye eder, ruha kuvvet verir. Çiçeği de aynıdır. Balla karıştırılıp yenilen ayva idrarı söktürür. Ayrıca emzikli kadınların göğsündeki ağrıları yatıştırır, teskin eder.

Enfes Bir TatlıdırEvet dört kişilik ayva tatlısı hem sağlıklı hem de lezizdir. Iki ayvayı ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın. Derin bir tencereye iki çay bardağı su, 4 karanfil tanesi ve ayvaları koyun. Yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Üç kaşık bal veya biraz toz şekeri eritip ayvanın üzerine dökün. Kapağı kapalı halde beş dakika daha kaynatıp soğuttuktan sonra üzerine dövülmüş ceviz ekleyebilirsiniz.

İbni Sina'dan:"Ayva yüreği kuvvetlendirir, kokusu içimize ferahlık verir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder