28 Ağustos 2010 Cumartesi

BİBERİYE

Biberiye - (Rosmarin / Romarin / Rosemary / Kuşdili otu / Rosmarinus officinalis)

Eski asırlarda kutsal bir bitki olarak kabul edilen biberiye 16. yüzyılda "Macaristan Kraliçesinin Suyu" adıyla meşhur olmuştur. Gut ve romatizma hastalığında acı çeken 70 yaşındaki Macaristan Kraliçesi Elizabeth, bu su ile yeniden sağlığına kavuşmuştur.
Bütün ilkbahar ve yaz boyunca soluk-mavi renkli çiçekler açan, 1-2 m yüksekliğinde, Kışın yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Gövdeleri dik ve çok dallıdır. Yaprakları mızrak gibi, etli ve yeşil renklidir. Çiçekleri dalların uçlarında, yaprakların tabanlarında bulunur. Meyveleri esmer renkli ve fındıksıdır. Kuşdili olarak da bilinir.
Istanbul, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Iyi bir uyarıcı olan biberiye kansızlıkta, hastalıktan yeni kalkanların nekahet devrelerinde, sürmenaj geçirmekte olanlarda, sinir bozukluğu olanlarda, depresyon geçirenlerde demlenmek suretiyle kullanılırdı. Bunun için 1 - 2 çay kaşığı dolusu incecik kıyılmış biberiyeyi bir su bardağı kaynar su ile haşlayıp 10 dakika kadar demlemek gerekir. Bu çaydan günde iki, üç bardak içebilirsiniz.
Biberiye Ayrıca; kasılmalarda, astım, boğmaca, öksürük, kalp çarpıntıları, migren ağlarında da etkilidir. Sindirim sistemini, safra kesesi salgılarını uyarır, karaciğerin çalışmasını destekler. Kurtçuk düşürücü etkisi vardır Ödemler, çarpmadan kaynaklanan yaralar, kesikler, burkulmalar ve eziklerde dıştan uygulanır.  Yaraların kabuk bağlamasını çabuklaştırır.
Gargara: Biberiye gargara olarak kullanıldığında ağızdaki mikropları öldürür. Kan dolaşımını olumlu etkiler.
Kepekten Arının: Biberiye saçlardaki kepeği  yok eder, saçlara canlılık  ve parlaklık kazandırır. Saç uzamasını hızlandırır. Soğuk biberiye losyonu cansız ciltlere sürülür veya püskürtülürse cilti diriltir, tazelik verir.
Banyoda: Banyoda kullanılan biberiye suyu bedene canlılık kazandırır. Bu banyo suyuna biraz lavanta ve kekik de atılabilir. (Bu suları kaynatarak elde edebilirsiniz.)
Ödem: Ayak bileklerindeki ödemlere iyi gelen biberiye, yüze uygulanan buhar banyolarına da kullanılabilinir.
Tonik Olarak: Biberiye, gözenekleri sıkıştırıcı olarak kullanılacağı zaman biraz kekikle beraber kaynatılıp cilde tampon yapılabilir. Bu tonik buzdolabında bir hafta süre ile saklanabilir. (losyonu bir müddet devamlı kullanmalısınız.)
Romatizmalılar Biberiyeyi Nasıl Kullanmalı? : Bir litre suyu kaynatın. Beş dakika bekletin. Su ılıyınca içine iki büyük avuç biberiyenin çiçekli dalını atın. Bu karışımı tozdan korunaklı bir yerde beş saat kadar bekletin. Daha sonra iki litre su kaynatıp daha önce hazırladığınız karışıma ilave edin. Bu suyu sekiz gün kullanabilirsiniz. Ancak yeniden ısıtmadan ve içine başka bir bitki eklemeden. Banyo suyunuz dayanabildiğiniz kadar sıcak ama asla kaynar olmamalıdır. El ve ayak banyoları aç karnına ve sekiz dakika süreyle yapılır.
Astım Krizlerine Önlem: Bir tutam biberiye, bir tutam portakal ağacı çiçeği, bir tutam kekik ve bir tutam da yabani kekik bir bardak kaynamış suyun içine atılır. Beş dakika kadar dinlendirilip içilir. Her sabah aynı karışımdan içebilirsiniz.


  Ürünü Satın Al : Biberiye Çayı 
Biberiye Bitki Çayı(20 Süzen Poşet)
Sindirim sistemi rahatsızlıklarında,
Kramplı mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıklarında,
Kas ve eklem romatizmasında
Sinirsel rahatsızlıklarda,
Alçak kan basıncında,
Kronik güçsüzlükte,
Romatizma ve gut hastalıklarında,
Modern tıp tedavisine ek olarak kullanılabilecek bitkisel gıda takviyesidir.
 Kullanım Şekli: Süzen poşet üstüne kaynar su ilave edilip, 2-3 dk. demlendikten sonra içilmesi tavsiye edilir.

Biberiye Çayı - 20 süzen poşet


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder