26 Ağustos 2010 Perşembe

BALIK

Balık

Günümüzde artık beyaz etin kırmızı etten daha üstün özellikleri olduğunu bilmeyenimiz kalmadı. Ancak yine de balığın özellikleri ile ilgili tam bir bilgiye sahip değiliz. Bu bilgiye sahip olarak balık tüketirsek daha sağlıklı bir beslenme tablosuna sahip olabileceğiz ve sağlığımızı koruma açısından daha bilinçli hareket edebileceğiz.

Biliyor musunuz? 

Dünya Sağlık Örgütü sağlık için günlük 400 - 500 miligram kalsiyum ve fosfor minerali almamızı tavsiye etmiştir. Bu oran;    
A vitamini için 700 mikrogram, D vitamini için 10 mikrogram, Demir minerali için 10 miligramdir.  Hayatımız için gerekli bir çok vitamin ve minerali en uygun oranda ihtiva eden balık etindeki demirin vücuttaki emilimi, diğer gıdalardan çok daha kolay ve yüksek orandadır.

Hastalıkların SebebiVitamin ve mineral eksikliği vücut gelişimi ve sağlığı için ciddi tehdit oluşturmakta ve bir çok hastalığın da sebebini teşkil etmektedir.  Bu sebeple bu vitamin ve mineraller mutlaka yediğimiz yiyecekler yardımı ile alınmalıdır. Hatta kimi vitamin ve minerallerin hiç alınmaması ölüme bile sebebiyet verebilir.

Demir eksikliği kansızlığa, kalsiyum, fosfor eksikliği kemik ve diş hastalıklarının ortaya çıkmasına, vitamin eksikliği ise deri, sinir ve kalp hastalıkları, büyümenin durması, sindirim ve dolaşım sistemi hastalıklarına sebebiyet verir.

Balıklarda bulunan vitaminler diğer vitaminlerle birleşerek daha çok yararlı hale gelir.

Balıklarda:  •  Diğer etlerden daha çok fosfor ve iyot bulunur. Bol B1, B2 ve PP vitaminleri bulunur.

Kalsiyum ve Fosforu Balıktan AlınKalsiyum minerali kemiğe sertlik kazandırır ve özellikle gelişme çağında bol bol yenilmelidir.

Ancak Kalsiyum , fosfor ve D vitamini ile beraber alınmalıdır, şayet D vitamini olmazsa ne kadar çok kalsiyum ve fosfor alınırsa alınsın bu mineraller vücut tarafından emilmezler,

•  Özellikle hamsi gibi küçük balıklar kılçığı ile birlikte yenilirse bol miktarda kalsiyum ve fosfor alınmış olur,
•  Balık eti demir, kükürt ve klor minerallerince de oldukça zengindir. (balık ciğeri de her türlü vitamin ve mineral ihtiva etmektedir)

Dikkat•  Mide, bağırsak ve karaciğeri hassas olanlar yağsız balıkları tercih etmelidirler.
•  Balık taze iken tüketilmelidir. •  Su içerisinde fazla bekletilmemelidir. •  Çok yüksek sıcaklıkta pişirilmemelidir.
Aksi taktirde temizleme ve pişirme esnasında vitaminler suda eriyip kaybolabilmektedir.

Kışın mutlaka balık yağı: Balık ve balık yağı vücudumuzun ihtiyacı olan bir çok hayati fonksiyonu yerine getirirken  koruyucu bir rol oynamaktadırlar. Balık yağı A ve D vitaminleri bakımından çok zengindir.

Kanser Olmayan Tek Canlı Köpek balığıEvet, köpek balığı diyebiliriz ki yeryüzünde kanser olmayan tek canlıdır. Son zamanlarda köpek balığının kıkırdağından alınan bir ekstra kür olarak bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Balık Yağı Neden KışınYaz mevsiminde güneşten alabildiğimiz D vitamini ihtiyacımız kış mevsiminde de devam eder. Ancak bu mevsimde güneşten aynı derece yararlanamadığımız için kış hastalıklarına karşı mukavemetimiz alt seviyelerde seyreder.

Işte balık yağı tam bu esnada imdadımıza yetişir : Eskimolar, şaşırtıcı olmakla beraber kolesterol bakımından zengin olan balina ve fok yağı ile beslenirler ve ancak paradoksal olarak kalp hastalıklarına çok nadir yakalanırlar.

Buradaki sır balıklarda bulunan yağ asitleridir.

Omega -3Genellikle somon, ringa ve uskumru gibi balıklarda bulunan bu asitleri balıklar denizin derinliklerindeki yosun ve planktonlardan elde ederler. Bunun yanı sıra Omega - 3 ve doymamış yağlar açısından zengin diğer balıklar arsında  sardalye, taze ton balığı ve alabalık da sayılabilir.         

Bebeklerini Düşünen AnnelerBebeklerin gelişimi için hem Omega - 3, hem de bitkisel yağlarda olan Omega - 6 gereklidir. Yapılan en kapsamlı araştırmalarda doğum ağırlığı düşük bebeklerde temel yağ asidi noksanlığı olduğunu ve bu durumun bebeklerin zeka düzeyini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Balık yağı bu aşamada ihtiyacınız olan en önemli besinlerden birisidir. Bunun yanı sıra çocukluk çağı kemik hastalıklarından raşitizmin iyileştirilmesinde önemli katkı sağladığı ilmi olarak ispat edilmiş ve özellikle morina balığı yağının çocukların büyüme ve gelişmelerinde tartışmasız önemli bir yere sahip olduğu ittifakla kabul edilmiştir. Kışın soğuk günlerinde haftada bir kaç kez hem sizin hem çocuklarınızın alacağı balık yağı, mevsimin getirdiği pek çok hastalıktan korunmanıza yardımcı olacak ve dayanıklılığınızı artıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder