26 Ağustos 2010 Perşembe

BAKLA

Bakla

İdrar yollarını da temizleyen bakla, kolay hazım edilebilen besleyici bir sebzedir.

Cildiniz içinHavuç, badem, salatalık, şeftali gibi sebze ve meyvelerin yanı sıra bakla da iyi bir cilt toniği ve losyonudur. Bunun için mutfak robotunda çıkaracağınız baklanın suyunu cildinize kompres yapmanız yeterlidir.

Sizin de Parmağınızda Dolama ÇıkabilirBu durumda yalnızca bir çay bardağı kadar suya bir miktar kuru veya yaş bakla yaprağını koyup kaynatın. Su ılıdıktan sonra  ara sıra parmağınızı bu suya sokun. Iyi gelecektir.

Böbrekte Kum veya Yüksek AlbüminTaze baklaların tanelerini çıkartın. Kalan kapçıklarını kurutup ufalayın ve bir litre suya 25 gram kadar koyup kaynatın. 10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın ve gün boyunca balla tatlandırarak ara ara için. Iyi gelecektir inşallah.

Baş AğrısıBunun için bakla unu ve bir miktar zeytinyağı yeterlidir. Bakla ununu yağ ile karıştırıp başınıza sürün . Ağrınız geçecektir veya en azından hafifleyecektir.

Ayrıca Bakla ; ishale iyi gelir.  Vücudun A, C, B, B2 vitaminleri ile mineral ihtiyaçlarını giderir. Romatizma ve siyatikte faydalıdır.

Zor Olmayan Bir Bakla Yemeği Tarifi: 
Bunun için 1 kilo bakla, 5 kaşık zeytinyağı, 1 soğan, 1 demet dereotu, nane, 1 tatlı kaşığı toz şeker, iki bardak su, yarım limon ve tuza ihtiyacınız olacak.

• Ayıkladığınız baklaları kararmaması için limonlu suya atın.
•  Daha sonra süzün ve üzerine isterseniz taze soğan isterseniz bir kuru soğan doğrayın. Yarım limon suyu, şeker ve tuzla iyice karıştırın.
•  Tavaya yağı koyup karışımı üzerine boşaltın. Baklalar biraz ölünce dereotu ve naneyi kıyıp üzerine koyun. Üzerine iki bardak sıcak su ekleyip kısık ateşte iyice pişirin.

Sarımsaklı yoğurt baklanın yanına iyi gider.
Not : Zeytinyağlı yemeklerin hepsini lütfen zeytinyağı ile yapın, ay çiçek yağı kullanmayın. Ayrıca zeytinyağlı yemekler bir tatlı kaşığı toz şeker ister unutmayın.

Baklagiller gerçekten etin yerini tutar mı?Bünyemiz yalnızca bitkisel proteinlerle yetinmez. Et, yumurta, süt gibi ürünlere de ihtiyaç duyar. Çünkü hayvanlardan elde edilen proteinlerin biyolojik değeri daha yüksektir. Ve etin içindeki B12 vitamini ve demir, kuru baklagilleri göre daha iyi ve kolay kullanılır.

Taze Bakla mı, Kuru mu?Taze baklagiller daha az kalori içerir, buna karşılık vitamin ve protein açısından kurusuna oranla daha fakirdir. Mesela 100 gram taze fasulyenin kalori miktarı 105, kuru fasulyeninki ise 310 dur. Buna karşılık içerdiği protein miktarı 6.4 gramdır. Halbuki aynı miktar kuru fasulye tam 23.6 gram protein içerir. Aynı durum vitamin ve mineraller için de geçerlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder