26 Ağustos 2010 Perşembe

AYNISAFA

Aynısafa - ( Calendula officinalis , altıncık , ölüçiçeği , tıbbi öküzgözü , nergis  , tıbbi nerkis , susi )

Kansere ve kanser türü çıbanlara karşı kullanılan bitkilerdendir . Bir bahçe çiçeğidir o . 50cm kadar uzar, çiçek renkleri sarıdan portakal rengine kadar değişir , sapı ve yaprakları etlidir ve tutulduğunda, sanki yapışkanmış gibi hissedilir. Bazı değişik türleri de vardır, ama hepsinin şifalı özelliği eşittir. Sabahları saat 7’den sonra da çiçekleri kapalı kalmayı sürdürdüklerinde, o gün yağmur yağacak demektir. Bu yüzden bitki, eski çağlarda yağmur göstergesi olarak bilinirdi. Bitki, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile toplanır ve kullanılır. Fakat, güneşin en yakıcı olduğu zamanda toplanması gerekir, çünkü, bitkinin şifalı gücü ancak o sırada doruğa ulaşmış olur . Kırağı düşene kadar, yani sonbahar sonlarına kadar bahçeden taze olarak toplanabilir.

Aynısafa çayı, kan temizleyici bir bitki çayı  olarak, mikroplu sarılıkta en önemli yardımcımızdır. Günde 1-2 bardak çay içildiğinde, mucizeler yaratır . Aynısafa, temizleyici, dolaşım uyarıcı etkilere sahiptir ve yaraların kapanmasının çabuklaştırır. 

Damar iltihapları, iyileşemeyen varis çıbanları, fistüller, donuk kabarcıkları ve yanık yaralarında da bu merhem çok çabuk yardımcı olur. Meme çıbanlarında, merhem ve merhemin posası , hastalık kötü karakterli (kanser ) olsa bile kullanılmalıdır .
  
Varis tedavisinde 4 hafta kadar her gün , bir keten bezin üstüne bıçak sırtı kalınlığında aynısafa merhemi sürülerek varisli bölgeye bağlanır. Aynısafa merhemi , aynı zamanda kaşıntılı ayak mantarına karşı da güçlü bir yardımcıdır . Kullanılan tüm ilaçların başarılı olamadığı durumlarda bile başarı sağlayabilir. Bu rahatsızlıkta , taze bitkinin kaynama suyu da başarıyla kullanılabilir . Vajinal mantar hastalıklarında da yıkama ve oturma banyoları uygulanmalıdır . 50 g kurutulmuş veya iki avuç dolusu taze bitki bir banyo için yeterlidir . Merhemin yanı sıra , bir aynısafa tentürü de hazırlamak gerekir . Bu tentür, kaynatılmış suyla inceltildiğinde, özellikle yaralar , ezikler , hematom , kas yırtılmaları ve hatta iltihaplı veya habis çıbanlarda , uzun süre yatmaktan oluşan yaralarda , tümörlerde ve şişliklerde kompres olarak kullanılır. 

Bitkinin taze sıkılmış özsuyu , deri kanserine karşı kullanılmaktadır . Uzunca bir süre , günde 5-6 kez bitki özsuyu sürüldüğünde, hemangiom (damar yumrusu ) , pigmen lekeleri ve yaşlılık lekeleri de kaybolur . Bu yöntemle , kanser türü lekeler de tedavi edilebilir . Aynısafa çayı , mide ve bağırsak hastalıklarında , mide krampı ve mide ülserinde olduğu kadar , kalın bağırsak iltihabında, ödem ve kan işemeye karşı da kullanılır. Mikroplu hastalıklarda  ve bakteri dışkılama hallerinde bu çay büyük başarı sağlar. Aynısafa , mikroplu sarılıkta hatırı sayılır başarılar elde ettiği için , karaciğer hastalıklarında da çok etkilidir . Çiçek , sap ve yapraklar kısaca haşlanır ve şekersiz içilir . Yukarıda belirtilen hastalıklarda günde 3-4 bardak olmak üzere , her 15 dakikada 1 yemek kaşığı içilir . Çeyrek litre kaynar suya 1 yemek kaşığı çiçekle hazırlanan çay , kurt düşürmede kullanılır . Taze sapların özsuyu , siğillere ve uyuza karşı kullanılabilir . Bitki haşlanmayıp , kaynatıldığında , bu suyla banyo yaptırılan temriye ve beze şişkinlikleri iyileşir . Sürekli içilen çay , kan temizleyici olarak etkilidir . Ilık çayla göz banyosu yapıldığında , görme gücü artar . Kanser türü çıbanlar ve tümörler , bacaklardaki açık yaralar , bacak çıbanları ve kapanmak bilmeyen inatçı yaralar , aynısafa ve atkuyruğu eşit karışımdan hazırlanan çayla yıkandığında iyi sonuçlar alınır . Bu karışımdan bir yemek kaşığı dolusu bitki , yarım litre suyla haşlanarak hazırlanmalıdır . 

Burun içindeki kabuklanmalar , aynısafa merhemi ile kısa sürede iyileşir .

Bir tatlı kaşığı dolusu çiçek , bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanıp , 6-8 dakika demlendikten sonra süzüldüğünde , hafif etkili bir müshil ilacı elde edilir .

Aynısafa Çayı hazırlanışı: Yarım tatlı kaşığı dolusu bitki , orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır , 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür .

Aynısafa Tentürü :  Iki avuç dolusu ince kıyılmış bitki ( sap , yaprak , çiçek ) 1 litre konyağın içinde 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda , arada bir çalkalanarak bekletilir . Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli bir şişede saklanır .

Oturma Banyosu :  Iki avuç dolusu taze veya 100g kurutulmuş bitki , geceden 2 litre suya yatırılır. Ertesi gün ,kaynama derecesine kadar ısıtılır , 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir .

Aynısafa Merhemi : Iki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki (sap , yaprak , çiçek ) hazırlanır . 500g içyağı veya margarin , kızartma  yapılacakmış gibi kızdırılır ve içine bitkiler dökülür . Çıtırdaması beklenir, karıştırılır ve ateşten çekilir . Üstü kapatılarak , serin bir yerde gece boyunca bekletilir . Ertesi gün hafifçe ısıtılır , bir tülbentten geçirilerek süzülür ve merhem kaplarına aktarılır . Serin bir ortamda saklanmalıdır . 

Özsu çıkarma :Yaprak , sap ve çiçekler iyice yıkanır, ince doğranır ve henüz nemliyken , mutfak robotunda suyu sıkılır .

Kompres : Kompres yapılacak bölgeye önceden yağlı bir krem sürülür , uygun büyüklükte bir pamuk veya bez parçası  inceltilmiş tentür ile ıslatılır , sıvının fazlası sıkılır ve nemli pamuk veya bez  hasta  bölgeye konur ve yayılır , üstü bir naylon parçası ile örtülür ve hepsi büyük bir bez veya sargı bezi ile sarılır . Kompres süresi 2-4 saat olabilir , ama gece boyunca da sürebilir . Önemli olan kişinin kendisini rahat hissetmesidir . 

Kaynama Suyu (Yıkamalar) : Çeyrek litre suya bir yemek kaşığı dolusu bitki kullanılır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder