26 Ağustos 2010 Perşembe

ADAMOTU


Adamotu  ( Alraunwurzel / Mandragore / Mandrake ) 

Mavimsi-mor renkli çiçekler açan, rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki. Kökleri insana benzediği için, bu isim verilmiştir.
İlk yaratılan bitkilerden olduğu rivayet edilir. Araplar, İyonyalılar,  Romalılar adamotunu bilirlerdi. Hatta Romalılar adamotu için "tıpkı insandır, bir soluğu eksiktir "demişlerdir. Tevrat’ta da zikredilen bir bitkidir. Eski kaynaklarda adamotunun tıpkı insan gibi olduğunu zikrettikten sonra biraz daha ileri gidilerek erkeği ve dişisi olduğundan da bahis edilir. Doğrusunu Allah (cc) bilir. Kökleri yere öyle tutunmuştur ki koparması zor olur. Dünyada birçok bölgede büyücülükte kullanılan adamotu kuvvet macunlarının da baş aktörlerindendir.
Türkiye’de yetiştiği yerler: Batı ve Güney Anadolu.
Kullanıldığı yerler: Kökleri % 0,3 oranında Hiyosiyaminlerle Skopolamin alkaloitlerini taşır. Bundan dolayı zehirli bir bitkidir. Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır. Halen tedavide çeşitli preparatlarin terkibinde kullanılmaktadır. Rastgele kullanıldığında zararlı olur.
Adamotu zehirli olması sebebiyle dıştan kullanılması gereken ve dıştan kullanıldığında da çok etkili olan bir ottur.
Nasıl ve Nerede Kullanılır?Adamotu bıçakla kazınarak kullanılır. Bu kazınan kısım merhem haline dönüşür. Elde edilen bu merhemi başınıza sürerseniz baş ağrınıza iyi gelecektir. Rivayet olunur ki adamotu insan vücudunu benzediği için onun insana benzeyen kısımlarından alınan merhemler insandaki o kısma konulursa daha etkili olur. Tabi ki ağrılarda. Romatizmalı ağrılara da bu merhemi tatbik ettiğinizde çok iyi sonuçlar alacaksınız.
Dişiniz Ağrıyorsa, Çok az miktarda adamotunu kaynatıp gargara yapın veya ağzınızı çalkalayın. Bu suyu yutmamaya özellikle dikkat edin, biliyorsunuz adamotu zehirlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder