28 Ağustos 2010 Cumartesi

BÖĞÜRTLEN

Böğürtlen - (Brombeerstrauch, Brombeere, Mure sauvage, muron, Ing. Bramble, blackberry)

Haziran-eylül ayları arasında, beyazımsı veya pembemsi renkli çiçekler açan, yüksek boylu, çok senelik, dikenli ve çalı görünümünde bir bitki. Ekilmemiş yerlerde, çit, yol ve hendek kenarlarında çok bulunur. Gövdeleri silindir şekilli, içi dolu, odunlu ve dikenli dallar, önce dik, sonra aşağı doğru kıvrık. Yapraklar saplı, kenarları dişli, alt yüzeyleri tüylüdür. Yaprak sapında, uçları geriye doğru kıvrık dikenler bulunur. Çiçekler dalların ucunda toplanmıştır. Meyve; birçok kısmı, meyvelerin bir araya gelmesiyle meydana gelmiş küre biçiminde bir birleşik meyvedir. Rengi önce yeşil, sonra kırmızı ve daha sonra olgunlukta siyahımsıdır.

Diken çiçeği ya da  yabani üzüm olarak da bilinen böğürtlen iyi bir ev ilacıdır.

Bünyesinde A, C, E, K, P vitaminleri, şeker, iyot ve magnezyum bulunan böğürtlenin faydalarından da mutlaka istifade etmelisiniz.

Baharın Müjdecisi: Baharın hoş müjdecilerinden biri de böğürtlendir. Bu sevimli bitkiyi toplamak hiç de kolay değildir. Çünkü her tarafı dikenlerle doludur. Ancak hepsi bu kadar. Gerçekten bu leziz meyve için bu kadar zahmete değer.

Yüksek Tansiyon içinEvet, yüksek tansiyon hastaları, mevsiminde mutlaka bolca böğürtlen yemelidirler.

RomatizmadaBöğürtlen romatizmal hastalıklar için de oldukça etkili bir ev ilacıdır. Hem yiyerek hem de şurubu içilerek kullanılabilir.

Böğürtlen YapraklarıBöğürtlenin taze yapraklarını çiğneyerek dişlerinizi kuvvetlendirebilirsiniz. Ayrıca diş eti iltihapları ve tahrişlerinde böğürtlen gargarası çok iyi gelir.

Kan Şekerinizi DüşürürBöğürtlen meyvesi kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.

Böğürtlenin genç sürgünlerini ve yapraklarını çiçek açma zamanlarında toplayıp gölgede kurutmak gerekmektedir. Meyvelerini ise pembe  kırmızı ve siyaha yakın mor renkte iken toplamak gerekir.

Böğürtlen Çayı içinÇiçek açmadan toplanan böğürtlen yapraklarını iki üç gün gölgede kurutup ince bir şekilde kıyın. Bir litre suya bu kıyılmış yapraklardan iki avuç atıp on beş dakika kadar kaynatın. Bu çaya bir miktar ada çayı, ıhlamur,tarçın, kekik atıp o şekilde de demleyebilirsiniz, bu keyfinize kalmıştır. Bu çay; kışın sıcak, yazın soğuk olarak kullanabileceğiniz harika bir içecek olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder